Koskacukor: Chilis bab csicseriborsóval, török lepénnyel

2016. február 24., szerda

Chilis bab csicseriborsóval, török lepénnyel

Először arra gondoltam, hogy készítek egy egyszerű chilis babot, mert már úgyis régen ettünk. Azután kigondoltam, hogy lecserélem a babot csicseriborsóra, de végül felesbe készült el. A további hozzávalók nagyjából hasonlítanak egy normális chilis babhoz, csupán egy kevés kaliforniai paprikával és újhagymával dobtam fel. Mellé most semmi extra nem készült, bedagasztottam egy joghurtos tésztát, amit sütőkövön sült. Imádtuk, főleg én, ugyanis valamiért sokkal könnyebbnek éreztem, mint a hagyományos, megszokottat. Nem hiába néha kell újítani.









Chilis bab csicseriborsóval, török lepénnyel
Hozzávalók 4 személy részére:
50 dkg darált sertéshús
1 konzerv darabolt paradicsom
5 dl házi paradicsomlé
1 konzerv csicseriborsó
1 konzerv borlotti bab
1 kaliforniai paprika
1 sárgarépa
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál habanero krém
1 csomó újhagyma
2 evőkanál olaj
2 teáskanál fűszerpaprika
2 teáskanál morzsolt oregánó

bors

Török lepény:
30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg fehér liszt
2 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
2 evőkanál joghurt
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
2 kávéskanál só
1 teáskanál cukor

tetejére:
1 tojás sárgája
szezámmag


Elkészítés:
A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk, apróra daraboljuk. A paprikát felkockázzuk a répával együtt. Az újhagymát pedig karikákra vágjuk. Magas falú serpenyőben felhevítjük az olajat, hozzáadjuk a hagymákat, a paprikát és a répát. 10-15 percig dinszteljük, megszórjuk sóval, borssal, fűszerpaprikával és oregánóval. Beletesszük a darált sertéshúst, majd fehéredésig pirítjuk. Konzerv paradicsommal és a házi paradicsomlével felöntjük, lefedjük és 1 óra hosszán keresztül alacsony hőmérsékleten sűrűre főzzük. Ekkor hozzáadjuk a lecsepegtetett, lemosott csicseriborsót és babot és amennyiben szükséges pótoljuk kevés vízzel. A végén ízlés szerint habaneroval beállítjuk a csípősségét.
Közben elkészítjük a lepény tésztáját. A liszteket kimérjük, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk az olajat, a joghurtot, a sót és a cukrot, majd langyos tej hozzáadásával rugalmas, kissé lágyabb tésztát dagasztunk belőle. Kelesztő tálba téve, szobahőmérsékleten pihentetjük 1 óra hosszán keresztül. Ezután lisztezett felületre borítjuk, két részre osztjuk, majd kb. 2 cm vastag kör alakúra nyújtjuk. Sütőpapírra helyezzük, letakarva 30 percig pihentetjük. Az ujjbegyünkkel lyukakat nyomkodunk a tésztába, megkenjük felvert tojássárgájával és megszórjuk szezámmaggal. Előmelegítjük közben a sütőnket, sütőkővel együtt 200°C-ra. Sütőlapátra húzzuk papírral együtt a tésztát, majd a forró sütőkőre helyezzük. 20 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni. Tálalásnál háromszögekre daraboljuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...