Hozzávalók:
2 db egész Camembert
4-6 gerezd fokhagyma
2 szál rozmaring
extra szűz olívaolaj
só, bors
Vörösboros füge szószhoz:
6 db füge
1 dl jó minőségű édes vörösbor
1 evőkanál akácméz
1 evőkanál sűrű balzsamecet
1 szál rozmaring
1/2 kávéskanál só
Tálaláshoz:
zöld saláta vagy ruccola
Elkészítés:
Kezdjük a füge szósszal, ugyanis a fügéket érdemes pár órára vörösborban áztatni. Daraboljuk apróbb kockákra, öntsük rá a bort és 3-4 órára vagy akár egy éjszakára, fél délelőttre hagyjuk benne ázni.
Egy kisebb lábasba tegyük fel a gáztűzhelyre és amikor felforrt, akkor adjuk hozzá a mézet, - ízlés szerint lehet több is illetve a füge édességétől és fajtájától függően változhat -, a balzsamecetet, a rozmaring leveleket és egy pici sót. Így rotyogtassuk tovább, amíg be nem sűrűsödik.
Érdemes olyan sajtot vásárolni, ami dobozba van, így benne hagyhatjuk az aljába és biztosan nem folyik szét. Ennek hiányában, készítsünk alufóliából keretet neki.
A Camembert vágjuk be a tetején és faragjunk ki a közepéből egy keveset, hogy alá tudjuk tűzdelni a megpucolt fokhagymákat. Ha a fokhagyma gerezdek vastagak lennének, akkor vágjuk félbe.
A rozmaringot törjük ketté s tűzzük a sajt közepébe. Szórjuk meg egy pici sóval és borssal, locsoljuk meg jó minőségű extra szűz olívaolajjal.
Előmelegített 200°C-os sütőbe, gázsütőnél felső rácsra téve, süssük 20 percig, illetve addig, amíg a teteje nem lesz szép aranybarna, ahol levágtuk a tetejét.
Zöld salátával vagy ruccolával tálaljuk, füge szósszal leöntve.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése