Koskacukor: Tourte de Meule, azaz kovászos tönköly cipó

2014. szeptember 24., szerda

Tourte de Meule, azaz kovászos tönköly cipó

Kicsit időigényes, de megéri... Ez a Franciaországban népszerű kovászos kenyér,lyukacsos, ropogós héjú cipócska, amit jénaiba vagy vaslábasba érdemes sütni.
A receptet itt találtam, ahonnan már többféle kenyeret is megsütöttem és igazán jól sikerültek.





Tourte de Meule
Hozzávalók:
Kovászhoz:
8 g kovász
160 g teljes kiőrlésű liszt
80 g víz (30°C)

Keverjük össze, 3-4 órát szobahőmérsékleten hagyjuk, majd 12-15 órán keresztül hűtőszekrényben érleljük.

Továbbá:
300 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
200 g BL80 fehér liszt
375 g víz

Keverjük össze és 30 percig pihentessük szobahőmérsékleten.

248 g kovász
12 g só
1 g élesztő

Elkészítés:
A kovászt a leírtak szerint készítsük el.
Továbbá a kétféle lisztet és a vizet dolgozzuk össze, majd pihentessük 30 percig.
Most már készen állnak a tészták, csak össze kell gyúrnunk.
Tegyük egy dagasztó tálba a kovászt, a többi hozzávalót és dagasszuk 8 percig lassan.
Szobahőmérsékleten 3 órán át pihentessük úgy, hogy közben óránként áthajtjuk a következőképpen.
Vegyük ki a kelesztő tálból vizes kézzel és enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a kezünkkel és hajtsuk fentről le az 1/3-ig, majd lentről fel és ugyanígy balról jobbra és jobbról balra. Ezt ismételjük meg három alkalommal. Az utolsó után formáljunk belőle cipót, tegyük egy enyhén kiolajozott jénaiba (így tuti nem ragad bele), majd kelesszük duplájára.
Jól spricceljük meg vízzel és fedjük le, majd toljuk előmelegített 220°C-os sütőbe. 15 perc után vegyük vissza a hőmérsékletet 180°C-ra és további 30 percig süssük. Majd fedő nélkül még 5 percig. Ellenőrizzük közbe, mert sütőtől függően változhat a sütés ideje.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...