Koskacukor: Rozsos mosolygós zsemlék

2014. szeptember 6., szombat

Rozsos mosolygós zsemlék

Kezdjük a napot vidáman!
Sokszor függ az egész napi hangulatunk attól, hogyan kezdjük a napunkat. Fontos, hogy reggelizzünk mindig, de ne akármit. Ne corn flakes-val vagy valami édességgel tömjük magunkat és gyorsan irány a munka, mert már egyébként is későn keltünk és nincs idő semmire. Mindig időbe kelek, reggelit készítek és bizony a párommal együtt szoktunk reggelizni és amikor nem délutános, akkor vacsorázni is. Ilyenkor mindig eszünk valami szénhidrátot, fehérjét (sajtot, joghurtot, túrót) és sok zöldséget.
Mi így kezdjük a napot és sokkal lendületesebben indulunk neki a napnak!







Rozsos mosolygós zsemlék
Hozzávalók (10db 80g-os):
Kovászhoz:
50 g érett kovász
75 g teljes kiőrlésű rozsliszt
75 g víz

Továbbá:
350 g fehér liszt
75 g teljes kiőrlésű rozsliszt
7 g só
5 g élesztő
250 g víz

Elkészítés:
Az elkészített érett kovászunkból mérjünk ki 50 grammot, majd adjuk hozzá a rozslisztet és a vizet. Keverjük össze és szobahőmérsékleten hagyjuk aktivizálódni 12-15 óra hosszáig.
Ezután mérjük ki a többi lisztet, adjuk hozzá az aktív kovászunkat, az élesztőt, a sót és a víz 2/3 részét.
Gyúrjunk rugalmas tésztát belőle lassú fokozaton úgy, hogy hozzáadjuk a maradék vizet. Kb. 8 percig dagasztjuk géppel, majd kelesztő tálba tesszük és duplájára kelesztjük.
A tésztát lisztezett felületre borítjuk és 10 aránylag egyenlő részre osztjuk. (Mindig mérleggel lemérem a tésztát.) Gombócot formálunk és letakarva ismét 20 percig kelesztjük.
Markunkba vesszük a tésztát, majd körbe-körbe a tészta szélét a közepére húzzuk és így formálunk belőle zsemlét. A deszkára tesszük és a markunkba hagyva kicsit meggömbölyítjük.
Sütőpapírra helyezve, letakarva duplájára kelesztjük.
Bevágjuk a tetejét jó mélyen, lehet keresztbe is vagy úgy mint a cipókat. Spricceljük meg vízzel és előmelegített 250°C-os sütőbe tesszük. A hőmérsékletet csökkentjük 200°C-ra és így sütjük készre kb. 20-25 perc alatt.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...