Koskacukor: Pav Bhaji

2014. szeptember 16., kedd

Pav Bhaji

Találtam egy nagyon szuper indiai ételt, amit először vacsira szerettem volna elkészíteni, de gondoltam jó lesz ez ebédre is, hiszen elég laktatónak tűnt. A receptet innen lestem, bár több helyen is utána jártam szokásomhoz híven, de átlagban ezeket a hozzávalókat alkalmazták. A karfiol jöhetett volna még számításba, de ezt most kihagytam ugyanis annyira nem rajongunk érte. A Pav a zsemléket jelenti, a Bhaji pedig a zöldséges, fűszeres pép, amit mellé kanalazunk.
Történetet most nem fűznék hozzá, szerintem érdemes kipróbálni, nekünk legalábbis nagyon ízlett. A páromnak először bébi étel jutott eszébe, de mivel szereti ő is az indai ízeket, ezért szó nélkül bekanalazta. :)
Ez az adag egyébként nem kevés, nekünk maradt még ki. A bukta vagy zsemle viszont annyira finom, hogy külön sütöttem még reggelire is tegnap.






Bhaji (fűszeres zöldség) hozzávalói:
1 vöröshagyma
3 paradicsom
1 kaliforniai paprika
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj
1/2 csésze zöldborsó
1/2 csésze zöldbab
3 szem burgonya
1 répa
1/2 teáskanál kurkuma
1/2 teáskanál chilipor
1/2 teáskanál garam masala
1/2 teáskanál őrölt gyömbér
1 1/2 teáskanál Pav Bhaji masala
1/2 teáskanál fűszerpaprika


Pav Bhaji Masala hozzávalói:
3 chili
2 evőkanál koriander
1 evőkanál római kömény
4-5 szem fekete bor
2-3 kardamom
1/2 kávéskanál őrölt fahéj

A fahéj kivételével a fűszereket pirítsuk meg, majd kávédarálóval őröljük és ezután tegyük hozzá a fahéjat. Nem kerül mind felhasználásra, a maradék jó lesz legközelebbre.



Laad Pav indiai bukta hozzávalói (6db):
1,5 (1 csésze 250 ml) csésze teljes kiőrlésű tönköly búza liszt
0,5 csésze fehér liszt
1/2 tasak szárított élesztő
1/2 teáskanál só
1/2 evőkanál méz 
3/4 csésze tej
1 evőkanál vaj
+ 1 evőkanál a tetejére

Elkészítés:
Először készítsük el a buktát. Az élesztőt keverjük el a langyost tejbe és adjuk hozzá a mézet. A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a sót és az élesztős tejet. Gyúrjunk belőle sima rugalmas tésztát, géppel kb. 5-6 percig, majd adjuk hozzá a vajat és még 3 percig dagasszuk. Kelesztő tálba téve hagyjuk legalább 1 órát pihenni. Addig elkészítjük a Bhaji-t.
A burgonyát és a répát hámozzuk meg és vágjuk kisebb darabokra.
A zöldségeket (burgonya, répa, borsó, bab) tegyük egy fazékba, öntsünk rá annyi vizet, ami éppen csak ellepi. Fedő alatt főzzük jó puhára, majd krumpli törővel törjük pépesre.
A vöröshagymát daraboljuk kockára a paprikával együtt és kevés olívaolajon dinszteljük meg. Törjük hozzá a fokhagymát. A paradicsomot kockázzuk fel, majd adjuk a vöröshagymához és fűszerezzük a fenti fűszerekkel. Amikor már a paradicsom is megpárolódott, akkor adjuk hozzá a zöldséges pépet és jól keverjük össze. Ha nagyon száraznak tűnik, akkor egy kevés vízzel hígíthatjuk.
Térjünk vissza a buktához. Osszuk a tésztát 6 egyenlő részre és formázzunk belőle kisebb cipókat.
Tegyük egymás mellé egy enyhén kiolajozott kisebb tepsibe, majd letakarva hagyjuk pihenni 20 percig.
Addig melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.
A megkelt buktákat tegyük a sütőbe. 10 perc után vegyük ki, kenjük meg vajjal mindegyik tetejét és toljuk vissza további 5 percre. Akkor jó, ha szép aranybarna a teteje.
Még melegen tálaljuk!
Ízlés szerint a Bhajira facsarhatunk egy kicsi citromlevet.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...