Koskacukor: Tejes kis cipók

2014. szeptember 12., péntek

Tejes kis cipók

Az új kenyeres korszakomba most kovásszal is dolgozok és meg kell hagyni nagyon finomak sülnek ki. Ezek az apró kenyérkék, amik inkább nagyobb zsemlére hasonlítanak egyszerűen imádni valók. Sokáig puha marad, belül enyhén levegős, lyukacsos és frissen melegen ellenállhatatlan.
A recept természetesen az új egyik kedvenc kenyeres blogról származik, méghozzá innen. Németül csupán Milchbrot!










Tejes kis cipók
Hozzávalók (3 db egyenként 380g-os páros kenyérhez):
Kovászhoz:
70 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
70 g víz
10 g kovász

Hőmérséklet: 28-30°C Idő:14-16 óra

Tejes öreg tésztához:
300 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
300 g tej (20-24°C)
8 g élesztő

Hőmérséklet: 20-22°C Idő:6-8 óra

Fő tésztához:
150 g kovász
608 g tejes öreg tészta
300 g BL80 fehér liszt
15 g vaj
15 g só
60 g tej

Elkészítés:
A kovászt elkészítjük 14-16 órával hamarabb és hagyjuk aktivizálódni 28-30°C-on.
A tejes öreg tésztát pedig 6-8 órával hamarabb és 20-22°C-on érleljük.
A fő tésztához kimérünk mindent egy dagasztó tálba és 6 percig lassan, majd további 4 percig gyorsan rugalmas tésztává dagasztjuk. 60 percig hagyjuk pihenni kelesztő tálba, miközben egyszer 30 perc elteltével finoman átgyúrjuk.
A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk és cipókat formálunk belőle. A tészta szélét befele, a közepére hajtjuk úgy, hogy körbe-körbe megyünk. Megfordítjuk és a tenyerünk élével a lekerekítjük úgy, hogy igyekszünk a tésztát gömbölyíteni.
Sütőpapírral bélelt tepsire tegyünk kettőt egymás mellé úgy, hogy azok egymásba keljenek. Ahol összeérnek, hogy spricceljük meg jól vízzel, hogy tényleg összetapadhassanak. Kelesszük szobahőmérsékleten kb. 30 percig, majd vágjuk be a cipókat. Spricceljük meg kicsit vízzel, majd szitáljunk rá egy kevés lisztet.
Előmelegített 200°C-os, gőzös sütőben 30-35 percig sütjük.











4 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...