Hozzávalók (8db-hoz):
Öreg tésztához:
90 g fehér liszt
90 g hideg víz
2 g élesztő
Továbbá:
200 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
60 g fehér liszt
120 g hideg víz
9 g só
7 g méz
4 g élesztő
Elkészítés:
Az öregtészta hozzávalóit keverjük össze és szobahőmérsékleten hagyjuk érni legalább egy fél napot, de a legjobb a 15 óra hossza.
A többi hozzávalót mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá az öregtésztát és dagasszuk géppel 7 percig lassan, majd 5 percig gyors fokozaton. Kicsit lágyabb, de rugalmas tésztát kell, hogy kapjunk.
Kelesztő tálba téve hagyjuk 30-40 percet pihenni.
Osszuk 8 egyenlő részre, formáljunk belőle gombócokat, majd letakarva kelesszük 70-80 percet.
Ezután nyújtófa segítségével enyhén lisztezett felületen nyújtsuk oválisra, majd a kezünkkel szépen tekerjük fel úgy, hogy a magunk felüli részét kicsit jobban meghúzzuk mindig, így lesz réteges.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és letakarva fél órát pihentetjük.
Előmelegített 250°C-os sütőbe tesszük, majd csökkentjük a hőmérsékletet 200°C-ra és kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése