Sós változatban nem is találtam nagyon receptet, így az édesekből nyertem ötletet.
Előre szólok, hogy nagyon finom lett. Tökéletes reggelire vagy egy kiadós leves után. Jah, és abbahagyhatatlan. Itthon már úgy kellett rászóljak a páromra, hogy egy-két kockával hagyjon nekem is!
Hozzávalók (20x30cm tepsihez):
Tésztához:
10 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
2 dkg élesztő
1 dl langyos tej
1 teáskanál cukor
1 kávéskanál só
1 kicsi tojás
1 evőkanál libazsír
Túrós réteghez:
50 dkg házi krémes túró
3 evőkanál tejföl
2 tojás
1 tojás fehérje
1 evőkanál teljes kiőrlésű búzadara
1 teáskanál só
2 evőkanál kapor
Tetejére:
1 kis pohár tejföl
1 tojás sárgája
csipet só
Elkészítés:
Először a tepsit kenjük ki vékonyan egy kis zsírral és lisztezzük ki, vagy használjunk sütőpapírt.
A tésztához a liszteket mérjük ki egy tálba, üssük bele a tojást, adjuk hozzá a cukrot a sót és a libazsírt. Az élesztőt morzsoljuk a tejbe, keverjük el és így adjuk a liszthez. Ha nagyon lágy lenne a tészta egy kevés lisztet tegyünk még hozzá. Lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki tepsi nagyságúra és helyezzük bele.
A túrót törjük össze a tejföllel, tegyük bele a tojásokat, ízlés szerint sózzuk és szórjunk bele egy evőkanál búzadarát. A kaprot daraboljuk apróra, majd ez is mehet a túrós masszához. Jól keverjük össze és simítsuk a tésztára.
A tejfölt a kimaradt tojás sárgájával keverjük el, adjunk hozzá egy csipetnyi sót és simítsuk el egyenletesen a túrós réteg tetején.
Előmelegített 170°C-os sütőbe 45-50 percig süssük. Gáz sütőnél az utolsó 15 percben érdemes eggyel feljebb tenni, hogy a teteje szép barna legyen. Természetesen ez sütőtől is függ, az enyémnél gyakran járok el így.
Tökéletesek lettek, gyönyörű a tetejük is, szépen megsültek. Szívesen megkóstolnám, mert 2 éve megszerettem a kaprot, úgyhogy most már lepényben is jöhet. :)
VálaszTörlésFantasztikus lett! Tíz csillag!
VálaszTörlés