Koskacukor: Muszaka

2014. március 19., szerda

Muszaka

Más néven rakott padlizsán. Ezt találtam ki ebédre.
Kicsit féltem, mert igaz a cukkinit sikerült megszeretnie a páromnak, de a padlizsánnal hadilábon állunk. Bár eléggé meglepődtem, a múltkor megkóstolta életében először a padlizsán krémet és ízlett neki. Ebből gondoltam, hogy eljött az idő... hátha ez lesz a következő, amit elfogad. Úgy tűnik nem volt gond, mert elfogyott és egy szó sem volt. :)
A görög ételek is a kedvenceim közé tartoznak, bár a muszaka nem kimondottan görög étel, mert a törököknél és a szerbeknél is megtalálható más más verzióban. A görögök krumpli nélkül, az arabok főleg paradicsommal és padlizsánnal rétegezik, a szerbek a tetejére nyers tojást ütnek, joghurttal kenik le és így sütik össze, míg a török zöld borssal, paradicsommal és hagymával készítik. Az az egy biztos, hogy mindegyikben van hús. Ami szintén megoszlik, mert lehet sertés vagy marha. (Forrás:Wikipédia)
Én most maradtam a krumplis verziónál és besamel mártást öntöttem közé. Ha lenne friss finom, ízletes paradicsom, akkor az is került volna bele, de amíg nincs szezonja a fóliás marad a boltban.







Muszaka
Hozzávalók (4 fő):
3 nagy padlizsán
500 g darált sertéshús
500 g burgonya
1 nagy fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 dl házi paradicsomlé
1 konzerv darabolt paradicsom
1,5 dl száraz fehérbor
1 kk. fahéj
só, bors
1 ek. oregánó

Besamel mártáshoz:
4 dl tej
40 g liszt
40 g vaj
2 tojás sárgája
só, bors
szerecsendió

Tetejére:
10 dkg reszelt sajt (szerintem bármilyen jó, amilyet szeretünk csak kicsit karakteresebb íze legyen)



Elkészítés:
A padlizsán mossuk meg, vágjuk le a végét és karikázzuk fel. Ne legyen túl vékony, mert akkor nagyon ki fog száradni a sütőben. Sózzuk be és hagyjuk állni legalább egy órát. Béleljünk ki egy gáztepsit zsírpapírral illetve mivel ez kevés lesz, a sütőrácsra is tehetünk egyet és pakoljuk rá a leöblített padlizsán szeleteket. Borsozzuk meg egy kicsit, spricceljük meg olívaolajjal és 200°C-os sütőbe 15-20 perc alatt süssük meg.
Így nem szívja meg magát sok olajjal és egészségesebb is lesz.
A krumplit héjában főzzük meg, majd szedjük le a héját és vágjuk karikákra.
A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, vágjuk apróra és olívaolajon dinszteljük meg, majd öntsük hozzá a fehérbort. Amikor már elillant az illata,  adjuk hozzá a darálthúst, fűszerezzük, öntsük fel paradicsomlével és borítsuk bele a konzerv paradicsomot. Magas lángon addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.
A besamelhez a vajat hevítsük fel, adjuk hozzá a lisztet, keverjük ki csomómentesre, majd fokozatosan öntsük hozzá a tejet és főzzük szép krémesre. Amikor kész vegyük le a tűzről és egyesével adjuk hozzá a tojások sárgáját úgy, hogy mindegyik után kikeverjük a mártást vele. A végén ízesítsük sóval, borssal és szerecsendióval. Osszuk három részre.
Egy magas falú jénaiba vagy tűzálló edénybe kezdjük el rétegezni. Alulra tegyünk egy kevés húst és inkább picivel több szaftot, így nem ragad le. Ezután jöhet a krumpli, a padlizsán, a darálthús és a besamel. Következhet még egy réteg, majd marad még ki padlizsán ez jöhet a darálthús tetejére illetve végén még egy réteg besamel és a reszelt sajt.
Előmelegített 200°C-os sütőbe gázsütőnél a legfelső rácsra téve hagyjuk 25-30 percig, amíg a sajt nem pirul meg a tetején. Villanysütőbe mehet a grill fokozaton.





2 megjegyzés:

  1. A muszakáról mindig A bazi nagy, görög lagzi jut az eszembe. :-DD Igazából nem tudtam, hogy milyen étel és hogy néz ki, de meggyőztek a fotóid és az összetétel. Kipróbálós! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez tetszik! Nekem a bárányról jut eszembe! :) Nagyon finom és húsimádók is szerethetik :)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...