Koskacukor: Cheddar sajtos zsemle

2014. március 1., szombat

Cheddar sajtos zsemle

Tegnap kicsit későn értünk haza, ráadásul még ezer dolgom volt itthon viszont reggelire kellett valami, mert a kenyér már elfogyott. Bekukkantottam a hűtőbe, mit is lehetne összehozni és ezek a formás zsemlék sültek ki.







Cheddar sajtos zsemle
Hozzávalók (8 db-hoz):
250 g tk. tönköly búzaliszt
250 g BL80 fehér liszt
100 g cheddar sajt (hagyjunk a tetejére belőle)
kb. 2 dl langyos víz
1 dl langyos tej
25 g élesztő
1 tk. cukor
2 kk. só
2 ek. extra szűz olívaolaj

Tetejére:
1 tojás
kimaradt sajt




Elkészítés:
A tejhez keverjük hozzá a cukrot és az élesztőt, majd hagyjuk 15 percig pihenni.
A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a sót, a reszelt sajtot és a felfuttatott élesztőt. Kezdjük el dagasztani úgy, hogy folyamatosan adagoljuk hozzá a folyadékot, majd a vége felé az olajat. Jó kis rugalmas tésztát kell, hogy kapjunk.
Kelesszük duplájára.
Béleljünk ki sütőpapírral egy gáztepsit. Kapcsoljuk be a sütőt és melegítsük elő 200°C-ra.
A tésztát vágjuk 8 részre, formázzunk belőle zsemléket. Mindegyik kis gombócot gyúrjuk újra, vegyük a markunkba és a tésztát az oldaláról felhúzva nyomjuk a közepébe. Fordítsuk meg, és a két kezünk "élével" igazítsuk meg az oldalát, hogy gombóc formájú legyen.
Helyezzük el a sütőpapíron, letakarva 20 percig pihentessük.
Kenjük meg a felvert tojással és szórjuk meg sajttal.
Toljuk a sütőbe és 20-25 perc alatt süssük aranysárgára.

3 megjegyzés:

  1. Istenien néznek ki a zsemlék!
    Esetleg próbáltad már azt a verziót, hogy este készíted el a tésztát és reggel sütöd meg? Vagy nagyon elkel így a tészta? Szeretném elkészíteni a zsemléket, viszont olyan jó lenne, ha reggel csak betolhatnám a sütőbe semmi előkészület nélkül. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, bár ez most nem úgy készült, de rendszeres úgy szoktam a péksütiket, kifliket, zsemléket, hogy este elkészítem, sütőpapírral bélelt tálcára vagy tepsire teszem, mennek a hűtőbe. Másnap reggel hideg sütőbe teszem és kb. 5-10 perccel kell így tovább sütni.

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...