Koskacukor: Lenmagos-joghurtos kenyér

2014. március 30., vasárnap

Lenmagos-joghurtos kenyér

A héten kétszer sütöttem meg ezt a kenyeret és nem azért, mert elsőre nem sikerült volna, hanem mert annyira finom volt, hogy az elsőről még fotó sem készült olyan gyorsan elfogyott. Igaz egy kisebb adag kenyérke sül ki belőle, de inkább sűrűbben sütök, így mindig frissen ehetjük. Még másnap és harmadnap is tökéletesen puha marad a belseje.










Lenmagos-joghurtos kenyér
Hozzávalók:
150 g öregtészta (75 g víz, 75 g BL80 kenyér liszt, 2 g élesztő)
300 g tk. tönköly liszt
100 g BL80 kenyér liszt
10 g élesztő
100 g joghurt
50 g lenmag
1 tk. só
1 ek. olívaolaj
1 ek. 10%-os ecet
kb. 2 dl víz

Elkészítés:
Az öregtésztát sütés előtt 24 órával állítsuk össze és szobahőmérsékleten hagyjuk lefedve pihenni. (Nem kell légmentesen.)
A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a többi hozzávalót és dagasszunk rugalmas tésztát úgy, hogy folyamatosan adagoljuk hozzá a folyadékot. Kelesztő tálba hagyjuk pihenni 30 percet, majd gyúrjuk át finom még egyszer. Ismét lefedve 30 percet kelni hagyjuk. Lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki téglalap alakúra. (Nem kell nagyon vékonyra, csak ameddig engedi.) Tekerjük fel, majd helyezzük lisztezett kenyér formába. Letakarva kelesszük duplájára. Kb. 20-30 perc, de vigyázzunk ne keljen túl. Mielőtt sütőbe tennénk spricceljük meg alaposan vízzel a tetejét, így lesz kicsit vastagabb és ropogósabb a héja.
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Gőzös sütőbe süssük 20 percig ezen a hőmérsékleten, majd vegyük le 180°C-ra és további 20-25 percig, amíg szép aranyszínű nem lesz a teteje.







2 megjegyzés:

  1. Szia Brigi, Elkészítettem, egymás után kétszer is és tutira nem utoljára. Nagy sikere volt. Köszönöm szépen :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jahj, tényleg erre emlékszem. Ez nekünk is nagyon ,ízlett. Azt hiszem megsütöm újra. Már el is felejtettem. :) Örülök, hogy nálatok is bevált ;)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...