Koskacukor: Tárkonyos-cukkinis rizottó - VKF! 62

2014. március 24., hétfő

Tárkonyos-cukkinis rizottó - VKF! 62

Annyira örültem, amikor Éci, az "eztettem" blog írója VKF! 62. fordulójára a rizst választotta. Ahogy elkészítettem az első rizottómat egyből a szívünkhöz nőtt. Egyszerűen imádjuk. Olyan krémes és ízletes tud lenni, hogy egyszerűen sosem tudjuk mi az elég és jól belakunk belőle ebédre. :)
Imádom azt is, hogy úgy lehet variálni, ahogyan szeretnénk. Készülhet hússal, hús nélkül, bármilyen zöldséggel... csak legyen otthon jó minőségű száraz fehérbor, parmezán, vaj na és persze arborio rizs. A többi már csak fantázia.




Tárkonyos-cukkinis rizottó
Hozzávalók:
200 g arborio rizs
200 g csirkemellfilé
2 kicsi cukkini
100 g prosciutto
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolaj
1 liter húsalaplé (kérlek ne kockát használj)
1,5 dl száraz fehérbor
1 ek. frissen facsart citromlé (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)
1 tk. szárított tárkony
só, bors
25 g vaj
50 g reszelt parmezán

Elkészítés:
Vegyünk elő egy magas falú serpenyőt. Én wokot használok, mert ebben kényelmesen elfér és kevergetni is könnyű benne.
Daraboljuk fel a prosciutto-t, a cukkinit reszeljük le tökgyalun (Bosch Mum-val 1 perc alatt kész volt mosogatással együtt :) ), a csirkemellet és a vöröshagymát kockázzuk fel, a fokhagymát vágjuk apróra. A húsalaplét forrósítsuk fel és tartsuk melegen.
Hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a prosciutto-t és a csirkemellet, sózzuk, borsozzuk és pirítsuk meg pár perc alatt. Vegyük ki a serpenyőből. Tegyük bele a hagymákat, dinszteljük pár percig, majd adjuk hozzá a cukkinit. Miután összeesett, mehet bele a rizs és pirítsuk fehéredésig. Öntsük fel a borral és addig keverjük, amíg az illata el nem illan. Első körben adjunk hozzá két merőkanálnyi húsalaplét, ízesítsük citromlével és tárkonnyal. Ezután mindig pótoljuk egy-egy merőkanállal, amint elfő a leve. Folyamatosan keverjük és 20 perc után kezdjük el kóstolgatni, nehogy túlfőzzük. Amikor kész vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a vajat és a parmezánt, forgassuk bele és hagyjuk állni pár percig, ezután tálaljuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...