Olasz lepénykenyér, zaatar fűszerrel megszórva, amolyan vendégváró falatok is lehetnek, illik sajtok mellé tálalva, de süthetjük magunknak reggelire, vacsorára saláta mellé is.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin februári számában is.
A fűszert, a Fűszerész webáruházból könnyen beszerezhető.
Zaataros focaccia
Hozzávalók 15 x 20 cm-es tepsihez
20 dkg liszt
14 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
27 dkg víz
2 dkg olaj
1 dkg friss élesztő
6 g só
továbbá:
3 evőkanál extraszűz olívaolaj
2 teáskanál zaatar fűszerkeverék
fleur de sel
Elkészítés:
A kétféle lisztet kimérjük, elvegyítjük benne a vizet, az olajat, az élesztőt és a sót. Könnyű, nagyon lágy tésztát dagasztunk. Kelesztőtálban, 20 fokon kelesztjük 3 órát. Az első 2 órában 30 percenként áthajtogatjuk egy tortalapát vagy lapos fakanál segítségével, az utolsó 1 órában pihenni hagyjuk. Ezután áttesszük a sütőpapírral bélelt tepsibe, és nagyjából egyforma vastagságúra széthúzzuk, 30 perc alatt a duplájára kelesztjük. Az olívaolajhoz adjuk a fűszerkeveréket. Az ujjainkat belemártjuk, majd a tészta tetejét mélyen benyomkodjuk. A maradék fűszeres olajjal megkenjük, fleur de sellel megszórjuk.
Előmelegített, 250 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése