Koskacukor: Mazsolás Scone

2013. október 26., szombat

Mazsolás Scone

Miután tegnap este elég későn értem haza és a kenyér már elfogyott, ezért már előre kiterveltem, hogy valami édes lesz a reggeli. Soha nem készítettem még Scone-t, de több helyen találkoztam már vele, legutóbb a kedvenc csokoládés könyvembe, amiből jelenleg is dolgoztam. Csokoládé-Ellenállhatatlan finomságok lépésről lépésre - ezt a könyvet ajánlom mindenkinek csupa finom csupa csokis édességek vannak benne és a receptek is elég jó, ha valóban követjük.
A Scone egyébként egy skót eredetű pogácsa, enyhén édes teasütemény, amit akár reggelire vagy csak egy délutáni teázás mellé lehet kínálni. Lekvárral kínálják illetve clotted cream-el, ami talán a creme fraiche-re hasonlít, egy zsírosabb tejszínszerű krém. Nálunk nem nagyon lehet ilyet kapni, de ezen nem is aggódtam. Megkentünk egy kis vajjal, és saját készítésű vaníliás cseresznye lekvárral.
Mazsolát helyettesíthetjük csokilencsével, bármilyen aszalt gyümölccsel, de kerülhet bele zabpehely is vagy kókusz reszelék, mandula és mogyoró darabok.




Mazsolás Scone
Hozzávalók (9db-hoz):
150 g tk. tönköly liszt
75 g fehér liszt BL55
7 g sütőpor
csipetnyi só
1 ek. nyírfacukor
50 g mazsola
60 g vaj
kb. 1,5 dl tej

Elkészítés:
Mérjük ki a liszteket egy tálba, adjuk hozzá a sütőport, a cukort a sót és a vajat, majd morzsoljuk össze a liszttel.  Keverjük bele a mazsolát és fokozatosan adjuk hozzá a tejet, gyúrjuk össze a tésztát. Ne legyen túl lágy, de túl kemény sem. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki 12x12 cm négyzetté és vágjuk 3-ba, majd keresztbe is 3-ba, így kapunk 4x4-es kockákat, ami kb. 2,5 cm magasak.
Előmelegített 200°C-os sütőbe kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Vajjal és lekvárral kínáljuk.


2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, el tudom képzelni uzsonnára egy nagy pohár tejjel! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, az a jó benne, hogy gyorsan össze lehet dobni és hipp-hopp megsül és tízóraira, uzsonnára is megfelelő.

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...