Koskacukor: Svájci kalács

2013. november 7., csütörtök

Svájci kalács

A kenyér és a kenyérsütés enciklopédiáját ajánlom mindenkinek, akik szeretnek kenyeret sütni. Rengetegféle recept található benne különböző nemzetiségű kalácsok, kenyerek, lepények és elég jó leírással. Ezt a svájci kalácsot is ebből a könyvből néztem ki, amit már másodjára készítettem el. Több napon keresztül puha marad és a héja pedig ropogós. Kicsit nehezebb, mint a hagyományos valószínű a liszt miatt is, mert nem hagyományos fehér lisztből készítettem illetve kellő mennyiségben tartalmaz tejfölt. Házi sárgabarack lekvárral ettük reggelire.



Svájci kalács
Hozzávalók:
300 g teljes kiőrlésű liszt
200 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
200 g BL 80 kenyér liszt
2 kk. só
1 kk. cukor
30 g élesztő
300 ml langyos tejföl
1,5 tojás felverve (a maradék megy a tetejére)
4-5 ek. langyos víz
100 g puha vaj

Elkészítés:
A tejföl felébe keverjük bele a cukrot és az élesztőt. A liszteket mérjük ki egy kelesztőtálba és keverjük el benne a sót. Verjünk fel két tojást és annyit adjunk hozzá, hogy maradjon egy kevés a tetejére, amivel megkenjük. A vajat picit olvasszuk fel ( vagy vegyük ki időbe a hűtőből). A tejfölt és az élesztős tejfölt is kanalazzuk bele és kezdjük el dagasztani, közben a vajat és dolgozzuk bele. Csak annyi vizet adjunk hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Kelesszük duplájára, kb. 1-1,5 óra, majd osszuk 3 részre és sodorjunk hosszú rudat belőle kb. 35 cm. Fonjuk meg és lisztezett kenyérformába tegyük bele. Takarjuk le és további 20-30 percet hagyjuk pihenni. Ezalatt melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Ha már szép formásra kelt a kalácsunk, kenjük be tojással és toljuk a sütőbe kb. 40-45 percre. Isteni illata van és garantáltan finom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...