Koskacukor: Levendulás meggydzsemmel töltött bukta, dióval és mogyoróval

2014. november 17., hétfő

Levendulás meggydzsemmel töltött bukta, dióval és mogyoróval

Nyáron rengeteg dzsemet, lekvárt tettünk el, közötte voltak olyanok is, amik kicsit különlegesebbek voltak, mint ez a levendulás meggydzsem. Nem kimondottan az a kenhető kategória, ugyanis egészben vannak benne a meggyszemek és olyan, mintha most szedtem volna a fáról. Savanykás, még egy picit ropogós is és a levendula illata és íze benne... Ezt nagyon eltaláltuk! Anyunál vannak raktáron és a minap hozott egy üveggel, nem bírtam ki, hogy ne bontsam fel. Ekkor döntöttem el, hogy valamit sütök, amibe ez lesz a töltelék.







Levendulás meggydzsemmel töltött bukta, dióval és mogyoróval
Hozzávalók a tésztához (8db):
100 g fehér liszt
200 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
100 g teljes kiőrlésű liszt
1 tojás
30 g olvasztott vaj
kb. 2 dl langyos tej
15 g élesztő
1 teáskanál cukor
2 evőkanál nyírfacukor
1 kávéskanál só

Töltelék:
házi levendulás meggydzsem

Tetejére:
tojás
durvára darált dió és mogyoró

Elkészítés:
A langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, adjuk hozzá a teáskanál cukrot és futtassuk fel.
A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a sót, a két evőkanál nyírfacukrot, a felfuttatott élesztőt és a felvert tojás 3/4 részét, a többit hagyjuk meg a tetejére. A vajat dagasztás közben adagoljuk hozzá.  Dolgozzunk ki belőle egy jó kis rugalmas tésztát, ami puha és könnyed, egyáltalán nem kemény. Kelesztő tálba téve hagyjuk duplájára kelni.
Osszuk 8 egyenlő részre, gyúrjunk belőle gombócokat, pihentessük 10-15 percig. Mindegyik közepére készítsünk egy jó nagy mélyedést, töltsük meg bármilyen dzsemmel vagy lekvárral, majd csomagoljuk be és formáljunk belőle kerek buktát. Egy 26x26 cm-es kocka tepsi formába tegyük egymás mellé őket, lehet nyugodtan kicsit szellősebbre. Takarjuk le és hagyjuk duplájára kelni.
Addig melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
A bukták tetejét kenjük meg tojással, szórjuk meg darált dió és mogyoró keverékével.
Tegyük előmelegített sütőbe és süssük készre kb. 20 perc alatt. Közbe figyeljünk rá, ha nagy pirulna a tetején a dió és a mogyoró, akkor takarjuk le egy fóliával.








1 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...