Koskacukor: Rozsos cipó

2015. október 24., szombat

Rozsos cipó

Régen hoztam már kenyér receptet. Csak, hogy tudjátok még mindig magunknak sütöm és nem a pékséget látogatom nap, mint nap. Sőt... mindig van itthon valamilyen kenyér vagy péksütemény. Szeretek kísérletezni a kenyerekkel, éppen ezért kétszer sem sikerül ugyanúgy. De ez most olyan szép lett, hogy meg kellett osztanom veletek. Mivel még meleg volt, nem akartam felvágni, de egy következő receptemnél, ami legyen meglepetés, látható lesz, hogy milyen szép lyukacsos a bélzete. Balázs még ki is nevetett, hogy ebből milyen paninit fogunk készíteni, hiszen kifolyik a sajt... :) A titka egyébként, hogy a tészta egy kicsit lágyabb illetve 24 órát kelt szobahőmérsékleten, majd hajtogatva lett.





Rozsos cipó
Hozzávalók:
100 g kenyérliszt
300 g világos rozsliszt
100 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
10 g élesztő
kb. 3,5 dl víz
7 g só

Elkészítés:
Tegyünk mindent dagasztó tálba, majd dolgoztassuk a gépet 10 percig. Kicsit lágyabb tésztát kell kapjunk, de nem kell megijedni, így lesz szép levegős. Lisztezett kelesztő tálba téve hagyjuk 24 órát szobahőmérsékleten pihenni.
Ezután tegyük lisztezett felületre, majd hajtogassuk át. Balról jobbra, alulról felfelé, jobbról balra, majd fentről le. Fordítsuk meg, majd formázzunk belőle cipót úgy, hogy a kezünk élével a tésztát maga alá nyomjuk körkörös mozdulatokkal. (Remélem érthető voltam. :) ) Így jut sok levegő a tésztába. Helyezzük vissza a kelesztő tálba, kelesszük 30 percet. Ismételjük meg a hajtogatást még kétszer. Az utolsó hajtogatás után arra figyeljünk, hogy a tál alja jól ki legyen lisztezve, így amikor a vaslábasba borítsuk akkor nem tapad oda.
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra, vaslábassal vagy jénaival együtt. A lényeg, hogy legyen fedele és kör alakú legyen. Vegyük ki a forró edényt a sütőből, spricceljük meg egy picit olajjal, kenjük ki papírtörlővel. Borítsuk bele a tésztát, spricceljük meg vízzel, illetve a fedelét is, így jó sok gőz lesz benne. Fedjük le, toljuk vissza a sütőbe. Ekkor a hőmérsékletet csökkentsük 180°C-ra. Süssük készre kb. 45 perc alatt. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.


1 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...