Koskacukor: Joghurtos-hagymás cipó

2015. december 4., péntek

Joghurtos-hagymás cipó

Legtöbbször cipót szoktam készíteni, mert a vaslábasban sült kenyerek sokkal finomabbak lesznek. Tovább puha marad, kívül ropogós lesz és nem beszélve arról, hogy szép lyukacskák is képződnek a belsejében. Gőzt elég nehéz varázsolni egy olyan sütőbe, ami nem képes befújni. Tehetünk be egy tepsi vizet, de akkor sem lesz megfelelő 100%-osan. Így a vaslábasba került kelt tésztát megtudom spriccelni alaposan, plusz a fedőt is és a gőz tutira bent marad.
Egyik kedves ismerős szokott vágni mangalicát és ennek most jött el az időszaka. Sikerült tőle beszereznem nagyon finom házi kolbászt, töpörtőt, májast, disznósajtot és természetesen a hurka-kolbász sem maradhatott ki. Nálunk januárba lesz disznóvágás, azt hiszem ezzel most kibírjuk addig. Ennyi malacsághoz mi mást is süthettem volna, mint egy jó hagymás cipót! Volt dőzsölés reggelente... :) Fő a változatosság!







Joghurtos-hagymás cipó
Hozzávalók 1 cipóhoz:
300 g teljes kiőrlésű liszt
200 g BL80 liszt
10 g élesztő
100 g joghurt
1 nagy teáskanál méz
9 g só
3 dl víz

Dinsztelt hagymához:
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál olívaolaj
50 ml fehérborecet
1 teáskanál méz
só, frissen őrölt bors

Elkészítés:
A hagymát tisztítsuk meg, vágjuk ketté, majd szeleteljük fel szép vékonyra. Olívaolajon dinszteljük meg, miközben ízesítjük sóval, frissen őrölt borssal. Csurgassunk hozzá egy teáskanál mézet, majd öntsük fel egy kevés fehérborecettel. Közepes lángon, szép lassan pirítsuk teljes puhulásig. Hagyjuk kihűlni.
A cipóhoz a liszteket mérjük ki. Az élesztőt morzsoljuk a joghurtba, keverjük ki a mézzel, majd adjuk hozzá a sóval együtt. Folyamatos víz hozzáadásával dagasszunk belőle közepesen lágy tésztát. Kelesztőtálba téve pihentessük 12 órát.
Borítsuk a tésztát lisztezett felületre. halmozzuk rá a hagymát. Óvatosan dolgozzuk bele, jól gyúrjuk át és formáljunk belőle cipót. Konyharuhával bélelt vagy jól kilisztezett tálba helyezzük, letakarva duplájára kelesztjük.
Előmelegítjük a sütőt 200°C-ra a vaslábassal együtt. A megkelt tésztát a forró enyhén kiolajozott vaslábasba borítjuk, megspricceljük alaposan vízzel, a fedőt is, majd lefedve sütőbe toljuk.
Ekkor a hőmérsékletet lecsökkentjük 180°C-ra, kb. 45 perc alatt ropogósra sütjük.
Rácsra téve kihűlni hagyjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...