Koskacukor: Mákos kalács

2015. december 15., kedd

Mákos kalács

Már tavaly sem sütöttem bejglit és az idén sem fogok. Rájöttünk, hogy igazából nem is szeretjük, főleg a hagyományos diós-mákosat, csak a karácsony kedvéért került eddig az asztalra. A legnagyobb bajom vele, hogy nagyon csömör, édes és még a gyomrom is ég tőle. Valószínű azért is, mert már egy pár éve elszoktunk a nagyon cukros édességektől. Viszont kaptam ismét mákot. Mit is csináljak belőle? Túlzottan nem is rajongunk érte, de egy évben egyszer-kétszer azért elfogy. Emlékszem amikor kicsi voltam mamám sütött mindig mákos kalácsot. Nem csak karácsonyra, hanem egyébként is és amikor jött hozzánk látogatóba, akkor hozott magával mákosat és diósat is. Ő soha nem sütött bejglit és jobban is szerettem. Nem is tudom, hogy mikor ettem utoljára ilyet korábban. Most viszont én is sütöttem. Nagyon finom lett. Csak úgy tömtük magunkba és meglepően gyorsan elfogyott. Egyáltalán nem volt édes, pont olyan, amilyennek lennie kell. Hasonló diós verziója karácsonyra
készül.









Mákos kalács
Hozzávalók (1 rúdhoz):
250 g fehér tönkölyliszt
3 tojás sárgája
40 g cukor
25 g élesztő
1 dl langyos tej
1 teáskanál vanília kivonat
csipet só
80 g szoba-hőmérsékletű vaj

Töltelékhez:
25 g olvasztott vaj
250 g darált mák
50 g darált dió
50 g mazsola
2 evőkanál rum vagy rumaroma
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál mandula kivonat
70 g porcukor (nyírfacukorból)
3 tojásfehérje

Elkészítés:
A lisztet kimérjük egy tálba, hozzáadjuk a sót. A tojásokat ketté választjuk, a sárgáját a liszthez tesszük. A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, elkeverjük a cukorral, majd pihentetjük 15 percig. A vanília kivonattal együtt a liszthez adjuk és jól összedolgozzuk. A vége felé a vajjal szép fényes, rugalmas tésztát dagasztunk belőle.
Kelesztő tálba téve duplájára kelesztjük.
A mazsolát rumos, langyos vízbe áztatjuk. A darált mákot és diót összevegyítjük. Beletesszük az olvasztott vajat, a mandulakivonatot, a beáztatott mazsolát és a porcukrot. Belereszeljük a narancs és a citrom héját. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, több részletben hozzáadjuk.
A megkelt tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk kb. 3 mm vastagra.
A tölteléket elosztjuk, egyenletesen elsimítjuk. A szélesebbik oldalánál fogva feltekerjük.
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, letakarva duplájára kelesztjük.
Előmelegített 180°C-os sütőbe 35 perc alatt készre sütjük. Amennyiben nagyon sülne a teteje, alufóliával letakarjuk az utolsó 10 percben.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...