Koskacukor: Kávés-mogyorós kuglóf, sós karamellel

2015. december 13., vasárnap

Kávés-mogyorós kuglóf, sós karamellel

Ma meggyújtottuk a harmadik gyertyát is az adventi koszorún. Most már tényleg közeledik a karácsony. Az ajándékok is gyűlnek, bár vannak még hiányosságok. Szokás szerint marad az utolsó pillanatra. Szerintem nem csak nálunk, hanem más családban is ilyenkor gyakrabban készülnek édességek. Én még mindig megpróbálom ezt hétvégére időzíteni, nálunk azért sokáig kitart, mivel alig vagyunk itthon. Még jó, hogy hét közben csak főzésre jut időm, mert amikor néha úgy alakul, hogy délután hamarabb hazaérek, akkor bizony édességen kezdek agyalni. Bolti nasi ritkán van itthon, inkább csak akkor, ha kapunk éppen ezért néha kiéhezem rá.










Kávés-mogyorós kuglóf, sós karamellel
Hozzávalók (20 cm átmérőjű formához):
2 dl kávé
180 g szoba-hőmérsékletű vaj
70 g kókuszcukor
70 g nyírfacukor
3 tojás
1/2 teáskanál fahéj
1 teáskanál vaníliakivonat
150 g őrölt mogyoró
270 g fehér tönköly búzaliszt
2 teáskanál sütőpor

Sós karamell receptje itt található.

Elkészítés:
A kávét lefőzzük, majd hűlni hagyjuk. A vajat a kétféle cukorral habosra keverjük, majd egyesével a tojásokkal is. Hozzáadjuk a vanília kivonatot és a kávét. Kimérjük tálba a lisztet, a mogyoróval és a sütőporral. Átszitáljuk, három részletben a nedves alapanyaghoz keverjük ügyelve arra, hogy csomómentes legyen.
Vajazott, lisztezett kuglófformába öntjük. A formát megütögetjük, így nem lesz benne buborék.
Előmelegített 170°C-os sütőbe 50-60 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát. Amennyiben nagyon sülne a teteje, takarjuk le alufóliával az utolsó 10 percben.
Formába hagyjuk hűlni 20 percig, majd rácsra borítjuk.
A sós karamell receptjét, elkészítését egy korábbi bejegyzésembe leírtam. Elkészítjük és még forrón a kuglóf formára öntjük. Hagyjuk rajta megdermedni, szeletelés előtt.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...