Koskacukor: Almás-rozmaringos csirkemell polentával

2015. december 9., szerda

Almás-rozmaringos csirkemell polentával

Tudom, tudom a karácsonyi menü általában töltött káposzta, halászlé és a kalács is elmaradhatatlan ezek mellé. De amikor már tele vagyunk a nehéz ételekkel és már csak valami könnyűre vágyunk, akkor akár készíthetünk egy ilyen finomságot is ebédre vagy vacsorára. Nem azt mondom, hogy fogyókúrás, de ugyan már.... ki fogyózik karácsonykor? Ki az aki ott hagyja a zserbót az asztalon? :)
Akkor szerintem ezt megbeszéltük. Ez az egyszerű, de mégis különleges almás-rozmaringos csirkemell megjelent a Kifőztük gasztromagazin decemberi számában is.








Almás-rozmaringos csirkemell polentával
Hozzávalók 4 személyre:
4 csirkemellfilé
2 vöröshagyma
3 édes alma
2 dl száraz fehérbor
3 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál vaj

őrölt bors
szerecsendió
3 rozmaringág
1 dl tejszín
1 teáskanál keményítő

A polentához:
2,5 dl kukoricadara
3 dl víz
3 dl tej
1 teáskanál morzsolt kakukkfű

őrölt bors
3 dkg vaj
1 tojás
10 dkg gorgonzola

Elkészítés:
A hagymát megpucoljuk, kettévágjuk, majd vékonyra szeleteljük. Az olajat a vajjal együtt lefedhető, magas falú serpenyőben felhevítjük. Beletesszük az egészben hagyott  csirkemellfiléket, és mindkét oldalukat fehéredésig pirítjuk. Rászórjuk a hagymát, és további 5 percig sütjük. Sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval és rozmaringgal ízesítjük. Felöntjük a borral, majd lefedjük. Közepes lángon 20-25 perc alatt félpuhára pároljuk. Közben az almát megmossuk, a magházát eltávolítva cikkekre vágjuk. A csirkéhez adjuk, és további 20 percig – a hús és a gyümölcs teljes puhulásáig – pároljuk. Miután elkészült, a húst kiemeljük, tányérra tesszük, és lefedjük alufóliával.
A keményítőt a tejszínnel elkeverjük, majd a serpenyő közepére öntjük a visszamaradt szafthoz, és gyors mozdulatokkal elvegyítjük. (Mivel még sűrűsödni fog, nem kell túl sűrűnek lennie.)
A polentához a vizet és a tejet felforraljuk. Sóval, borssal és kakukkfűvel ízesítjük. Hozzászórjuk a kukoricadarát, és közepes lángon addig főzzük, amíg teljesen be nem sűrűsödik. A tűzről levéve beledolgozzuk a vajat és a tojást. Kivajazunk egy 20 x 30 cm-es tepsit, a polentát elsimítjuk benne, a tetejére morzsoljuk a gorgonzolát. Előmelegített, 200 fokos sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük. Szeletelés előtt kicsit hűlni hagyjuk.
Tálaláskor a csirkemellet felszeleteljük, a mártással leöntjük, és a polentával körítjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...