Koskacukor: Mézes-diós kalács

2015. december 24., csütörtök

Mézes-diós kalács

Készülődés ide, készülődés oda, azért nem feledkeztem meg senkiről. Itt vagyok és tegnap este sült mézes-diós kalácsom receptjét hoztam karácsonyi ajándékként. Tudom, csomagolva, elküldve jobb lenne, de a recept is sok segítség lehet. Nagyon finom, a töltelék egyáltalán nem édes, így akár reggelire is fogyaszthatjuk. Ma délutánra sikerült összeraknom a konyhát. A kalácsom is kisült illetve az ebéddel is elkészültem. Azt hiszem most jön a pihenés. Az idén is szerencsések vagyunk ugyanis vendégségből megyünk vendégségbe egészen 26-a estig, így csak a sok evést kell kipihenni. Már előre félek. Én aki jól lakik fél tányér másodikkal, hogy fogom végig kóstolni azokat a finomságokat. Kedvenc ünnepem a karácsony, mert ha már egész évben rohanás van ilyenkor biztosan együtt ünnepel a család. Imádom a fenyőfa illatát, a sütést-főzést és a karácsonyi dalokat, a karácsonyi filmeket. Tehát bármi jöhet... a hó is.... :)


Békés, boldog Karácsony Kívánok Mindenkinek!






Mézes-diós kalács
Hozzávalók (2 rúdhoz):
20 dkg fehér liszt
20 dkg fehér tönköly liszt
1,5 evőkanál cukor
1 kávéskanál só
2,5 dkg élesztő
10 dkg tejföl
25 ml víz
10 dkg olvasztott vaj
2 tojás

Töltelékhez:
6 dkg olvasztott vaj
3 evőkanál nyírfaporcukor
4 evőkanál méz
25 dkg darált dió
1 citrom reszelt héja

Tetejére:
1 felvert tojás

Elkészítés:
A liszteket kimérjük egy tálba, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a sót, a tejfölt, a két tojást és a vizet. Elkezdjük összedolgozni a tésztát robotgéppel vagy kézzel, majd folyamatosan beledagasszuk az olvasztott vajat. Szép fényes, közepesen lágy tésztát kell kapjunk. Kelesztő tálba téve hűtőbe pihentetjük 1,5 óra hosszát.
A töltelékhez a diót kikeverjük a vajjal, a mézzel, a nyírfaporcukorral és a citrom reszelt héjával.
A megkelt tésztát lemérjük, ketté vágjuk, majd kb. 25x20 cm nagyságú téglalapra nyújtjuk. Ne legyen túl vékony, mert akkor elszakad.
A tölteléket is kétfelé osztjuk, a tésztára kanalazzuk. Habkártya segítségével egyenletesen elosztjuk. A rövidebbik oldalát éppen csak kicsit behajtjuk, majd a szélesebbik oldalánál fogva feltekerjük. Így járunk el a másik tésztával is. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük 30 perc alatt duplájára kelesztjük.
Felvert tojással megkenjük.
Előmelegített 180°C-os sütőbe 25-30 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor csökkentsünk egy kicsit a hőmérsékleten.
Rácsra téve hagyjuk hűlni, majd szeleteljük fel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...