Koskacukor: Fekete-erdő torta

2016. március 21., hétfő

Fekete-erdő torta

Viszonylag kevés édesség kerül mostanában az asztalra és az is diétás, light-os verzióban. Viszont közeledik a húsvét és az pont olyan, mint a karácsony. Nem lehet úgy csinálni, hogy ne lakjunk be valamiből. Sonka, tojás, torma, kalács alap. Ezután következik a vendégségben feltálalt finomságok, édességek. Úgyhogy egy hosszú hétvégére el lehet felejteni a fogyókúrát. Viszont jövő héten, amit már nagyon-nagyon várok Egerbe tervezünk egy kiruccanást, ahol szintén bőséges reggeli és vacsora vár ránk. Ami viszont megnyugtató, hogy túrázást terveztünk, így legalább ledolgozzuk a kalóriákat. Jah, nem a Szépasszonyvölgye és a szállás közöttire gondolok, ami 500 méter. :)
Szóval, tegyük a fogyókúrát félre és süssünk egy rendes tortát az ünnepre.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2016. márciusi számában is.











Fekete-erdő torta
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához
A kakaós piskótához:
4 tojás
8 dkg nyírfacukor
7 dkg fehér tönkölyliszt
5,5 dkg burgonyakeményítő
1 evőkanál holland kakaópor
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
2 evőkanál hideg víz
a kenéshez:
kevés vaj és liszt
a csokoládémousse-hoz:
50 dkg mascarpone
4 tojás
4 evőkanál nyírfaporcukor
1 evőkanál holland kakaópor
10 dkg étcsokoládé (60% kakaótartalmú)
6 zselatinlap

Az öntethez:
50 dkg meggy
1 dl vörösbor
2 evőkanál nyírfacukor
1 teáskanál vaníliakivonat
1 kávéskanál őrölt fahéj
1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
a tetejére:
2 dl habtejszín
2 evőkanál nyírfaporcukor
továbbá:
csokoládéforgács vagy -csepp

Elkészítés:
Először a piskótát készítjük el. A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját kihabosítjuk a vízzel és a cukor felével, a fehérjét pedig habbá verjük a cukor másik felével. A tojássárgáját a fehérjehabba forgatjuk. A lisztet, a keményítőt, a kakaóport és a szódabikarbónát több részletben a masszába szitáljuk, miközben időről időre óvatosan átkeverjük. Vajazott, lisztezett tortaformában, 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!) A formában hagyjuk 10 percig, majd rácsra tesszük és hűlni hagyjuk.
A mousse-hoz a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját a cukorral gőz felett addig keverjük habverővel, amíg a cukor el nem olvad. Onnan levéve hozzáadjuk a kakaóport és a  darabokra tört étcsokoládét. Amikor egynemű lett, krémesre dolgozzuk a mascarponéval. A tojásfehérjét habbá verjük, és 2 részletben a krémhez forgatjuk. A zselatint vízbe áztatjuk 5 percre, ezután kinyomkodjuk. Kisebb edényben, pár evőkanál víz hozzáadásával, kis lángon felolvasztjuk. 3-4 evőkanál krémmel, elvegyítjük, majd az egészet a krémhez adjuk, alaposan átkeverjük, ügyelve arra, hogy ne törjön össze a hab. A kihűlt piskótát visszahelyezzük a tortaformába, ráöntjük a csokoládémousse-t, és 1 éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap porcukorral felvert tejszínnel és csokoládéforgáccsal díszítjük.
Az öntethez a meggyet a vörösborral, a fűszerekkel, a vaníliakivonattal és a cukorral addig főzzük, amíg majdnem besűrűsödik, majd hűlni hagyjuk. Hidegen a felszeletelt tortára kanalazzuk.







2 megjegyzés:

  1. Egy ilyen torta kedveert en is felreteszem a dietamat! A kepek is csodasak Brigi!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...