Koskacukor: Kávékrémes diós sütemény

2016. március 27., vasárnap

Kávékrémes diós sütemény

Először valamilyen kókuszosra gondoltam, de a végén mégis a diós mellett döntöttem. Azt hiszem ez a főzött kávékrém pontosan jól illik a habkönnyű piskótához.
Ezzel a süteménnyel kívánok mindenkinek kellemes húsvéti ünnepeket!
A legjobb az lenne, ha szép napsütéses időnk lenne, de bízom abban, keddre megérkezik amit ígértek.







Kávékrémes diós sütemény
Piskótához:
1 bögre darált dió
1 evőkanál holland kakaópor
4 evőkanál zsemlemorzsa
1 evőkanál fehér tönkölyliszt
1 teáskanál sütőpor
egy csipet só
6 evőkanál nyírfacukor
6 tojás

Kávékrémhez:
4 dl tej
1 dl főzött kávé
6 evőkanál nyírfacukor
4 tojás sárgája
2 evőkanál keményítő
1 evőkanál fehér tönkölyliszt
25 dkg szoba-hőmérsékletű vaj

Továbbá:
1 dl kávé
2 evőkanál rum vagy rumaroma
6 evőkanál darált dió

Elkészítés:
A dióhoz adjuk a kakaóport, a zsemlemorzsát, a lisztet, a sütőport és a csipet só, majd összekeverjük. A tojásokat ketté választjuk. A fehérjét a cukorral felverjük, a végén hozzáadjuk a sárgáját és tovább habosítjuk éppen csak pár másodpercig. Ezután két-három részletben óvatosan beleforgatjuk a diós keveréket. Sütőpapírral kibélelünk egy 20x30 cm-es sütőformát, belekanalazzuk, majd elsimítjuk a krémet. Előmelegített 180°C-os sütőbe 25-30 perc alatt megsütjük. Végezzünk tűpróbát!
Rácsra borítjuk, lehúzzuk a sütőpapírt, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgájához adunk 1 dl tejet, továbbá a keményítőt, a lisztet és a cukrot. Simára keverjük. A maradék tejet a kávéval felforraljuk. Miután felforrt, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a kikevert tojás sárgáját, majd folyamatos kevergetés mellett visszatesszük és addig főzzük alacsony lángon, amíg besűrűsödik.
Lefedve hagyjuk teljesen kihűlni. A vajat kihabosítjuk, hozzáadjuk a krém 1/3-át, jól kikeverjük, majd a maradékkal teljesen simára.
A piskótát kettévágjuk. Meglocsoljuk rumos kávéval, rákenjünk a krém felét, megszórjuk dióval, majd a másik piskótát ráhelyezzük. Ezt is meglocsoljuk, megkenjük a krém másik felével, majd a végén dióval meghintjük.
Hűtőbe tesszük pár óra hosszára, a legjobb egy éjszakára. Kockára vágva tálaljuk!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...