Koskacukor: Medvehagymás karaj, joghurtos bulgur salátával

2016. március 3., csütörtök

Medvehagymás karaj, joghurtos bulgur salátával

Ma ismét bevásároltam medvehagymából, csupán két óriás csokorral tértem haza. Már ki is találtam mi lesz a sorsa. Azt hiszem az idén nem felejtek el pár csokorral lefagyasztani, mert sajnos elég rövid ideig lehet kapni. Folyamatosan mégsem ehetjük, mert azért nem megunhatatlan, de később is jól fel lehetne használni. Nyáron gyakrabban készítek házi sajtot, vagy akár egy pestohoz, de páchoz is tökéletes lehet egy nyár esti grillezésnél. Az ötletek meg vannak, most már csak annyi a feladatom, hogy be kell vásárolnom belőle, majd mehet a fagyóba. Szerintem bármilyen zöld növényt érdemes megőrizni a mélyhűtőbe olyan alkalmakra, amikor már nem vagy csak nehezen, drágán lehet kapni. Ilyen a petrezselyem, a kapor is, ami egyébként mindig van a zöldségesnél, de borsos áron vékony csokrocskát lehet kapni, míg nyáron a piacon a néniknél nem spórolva, megkötözve árulják. Vannak olyan ételek, aminek az elkészítésénél nem feltétlen kell, hogy friss legyen.
Nagyon szeretem a medvehagymát, mert nem az a fajta hagyma, ami után kapkodni kell a rágókat, mert sokáig érezhető a szánkban. Sokféleképpen fel lehet használni, ízletes és mind e mellett egészséges is. Szóval nem ez az első medvehagymás receptem. Terveztem egy finom levest hétvégére, illetve egy kenyeret is. De ez maradjon meglepetés.








Medvehagymás karaj, joghurtos bulgur salátával
Hozzávalók 4 személy részére:
8 szelet karaj
só, bors
3 evőkanál görög joghurt
1 csokor medvehagyma
10 bazsalikomlevél
1 lime leve
1 teáskanál egész zöld bors
2 kávéskanál só
1 dl olívaolaj
2 dl fehérbor

Joghurtos bulgur salátához:
4 evőkanál görög joghurt
2 teáskanál dijoni mustár
2 evőkanál citromlé
2 teáskanál szárított bazsalikom
só, bors
1 teáskanál méz
1 csomó retek
1/2 uborka
1 kaliforniai paprika
3 paradicsom
2 szál újhagyma
12 dkg bulgur

Elkészítés:
A karaj szeletek mindkét oldalát sózzuk és borsozzuk. Az összes többi hozzávalót a bor kivételével késes robotgépbe tesszük, majd turmixoljuk. Nagyobb tepsibe fektetjük a húst, mindegyikre kanalazunk a joghurtos medvehagymából, elkenjük egyenletesen. Fehérborral felöntjük, alufóliával lefedjük, majd előmelegített 180°C-os sütőbe kb. 1 óra alatt puhára pároljuk. Eltávolítjuk az alufóliát, további 15 percre visszatoljuk.
A salátához a bulgurt dupla mennyiségű vízbe megfőzzük. Az öntethez kikeverjük a joghurtot, a mustárral, citromlével, amihez szárított bazsalikomot, mézet adunk. Sóval és borssal ízesítjük.
A zöldségeket megmossuk, az újhagymát megpucoljuk. Tetszőlegesen karikákra, kockákra daraboljuk. Összekeverjük a bulgurral, majd ráöntjük a kész öntetet és jól összeforgatjuk. Tálalásig hűtőbe helyezzük.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...