Koskacukor: Fűszeres buborékkenyér sajtszósszal

2017. február 10., péntek

Fűszeres buborékkenyér sajtszósszal



Hihetetlen mennyire telik az idő, már egy hónapja, hogy haza jöttünk, a kórházból és annyit változott a mi Emmánk, hogyha belegondolok mi lesz egy hónap múlva... el sem hinném. Nagyon ügyes és azt hiszem elég jól értjük egymás nyelvét. Sok-sok türelemre van szükség, amit ha eddig nem is volt időm tanulni, most biztos el kellett kezdenem. Az esték már elég rohanósak szoktak lenni és bizony a tv nézős, bűnözős esték is elég rövidre sikerültek az utóbbi időben. Ettől függetlenül azért szakítunk rá időt, és mondjuk egy fűszeres buborékkenyérrel bármikor szívesen megajándékozom a férjem.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin februári számában is.
A serpenyő, a Edény.hu webshopjáról megrendelhető.







Fűszeres buborékkenyér sajtszósszal
Hozzávalók:
15 dkg liszt
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 dkg friss élesztő
2 evőkanál olívaolaj + kevés a formázáshoz
1 kávéskanál só
2,5 dl víz

továbbá:
2 evőkanál vaj
2 evőkanál olívaolaj
6 dkg házi kolbász szétmorzsolva
10 bazsalikomlevél aprítva
1/2 csokor aprított petrezselyemzöld
4 gerezd zúzott fokhagyma
1 kávéskanál csilipehely
frissen őrölt bors


a tetejére:
3 dkg reszelt parmezán
3 dkg reszelt gouda
a szószhoz:
3 dkg vaj
1 csapott evőkanál liszt
3 dl tej
20 dkg felkockázott camembert
őrölt csili
frissen őrölt bors


Elkészítés:
A tésztához a liszteket kimérjük, elvegyítjük bennük az olívaolajat és a sót, belemorzsoljuk az élesztőt, majd a víz hozzáadásával rugalmas tésztát dagasztunk. Enyhén olajozott kelesztőtálban, szobahőmérsékleten 1 órát pihentetjük.
A serpenyőben felhevítjük a vajat az olívaolajjal. Hozzáadjuk a kolbászt, és zsírjára pirítjuk. Beletesszük a friss fűszernövényeket, a fokhagymát, a csilipelyhet, sóval és borssal ízesítjük.
A megkelt tésztát óvatosan átgyúrjuk, majd olajos kézzel közepes nagyságú gombócokat formálunk belőle. Mindet meghempergetjük a kolbászos mártásban, majd – a serpenyőben hagyva – kör alakban egymás mellé helyezzük. Megszórjuk a kétféle sajttal, és letakarva a duplájára kelesztjük.
Előmelegített, 190 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
A sajtszószhoz felhevítjük a vajat, beleszórjuk a lisztet, majd folyamatos keverés mellett beleöntjük a tejet. Amikor felforrt, beletesszük a camembert-t, és krémesre főzzük. A végén csilivel, borssal és sóval ízesítjük. Fóliával letakarjuk, hűlni hagyjuk. Turmixgépben simára turmixoljuk.
A fűszeres buborékkenyeret forrón, a sajtszósszal kínáljuk.

3 megjegyzés:

  1. Elkészítettem, de nekem sok volt a víz. Talán azért, mert teljes kiőrlésű búzalisztet használtam. Változtattam az arányokon, és nagyon finom lett.
    http://korsocska.blogspot.hu/2017/02/buborekkenyer-kolbaszkremmel.html

    VálaszTörlés
  2. Én is elkészítettem, az előttem hozzászóló megjegyzése miatt kevesebb vízzel. Nekem 2 dl elég lett ahhoz, hogy klassz tésztám legyen.
    Annyit módosítottam még az eredeti recepthez képest, hogy én a golyókba -formázáskor- tettem egy kis darabka gouda sajtot is.
    Köszönet a bejegyzésért! Nagggyon finom lett! Biztos elkészítem még!!!!

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok! Örülök, hogy ízlett és, hogy feltaláltátok magatokat, sikerült megsütni. Természetesen mindig függ a liszt minőségétől, fajtájától a folyadék mennyiség. Mondjuk itt egy kicsitt lágyabb tésztát kell kapni, a megszokott kalács tésztánál. De a végeredmény a lényeg!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...