Kakaós-diós kürtőskalács
Hozzávalók (3 db-hoz)
40 dkg liszt
1,5 dkg friss élesztő
1,5 dl langyos tej
2 evőkanál cukor
1 tojás sárgája
1 tojás
4 dkg olvasztott vaj (plusz a kenéshez)
1 kávéskanál só
továbbá:
10 dkg darált dió
1 evőkanál holland kakaó
Elkészítés:
A lisztet kelesztőtálba mérjük, a közepére morzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és ráöntjük a langyos tejet. Pihentetjük 10 percig. Ezután hozzáadjuk a tojást és az egy tojás sárgáját, végül a sót és a vajat, majd rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Amennyiben egyből fogjuk tudni sütni, szobahőmérsékleten kelesztjük 40-45 percig, ha később akarunk tüzet rakni hozzá, akkor hűtőbe helyezzük felhasználásig.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, óvatosan átgyúrjuk, majd 5 mm vékony téglalap alakúra nyújtjuk. Éles kés segítségével ujjnyi csíkokra szeljük.
Amennyiben nincs kürtöskalács sütő hengerünk, alufóliával körbetekerünk 3 darab papírtörlő gurigát és grillcsirke nyársa rögzítjük. A fóliával betekert gurigát jól megkenjünk vajjal, körbe tekerjük tésztával, megsodorjuk, majd a tésztát is bekenjük és cukorba forgatjuk. Forró grillre helyezzük és folyamatosan forgatva készre sütjük. Amikor a cukor már szépen karamellizálódott rajta, a tűzről rögtön levéve kakaós dióba forgatjuk.
Forrón fogyasztjuk! Amennyiben megmaradni újramelegítés után is ugyanolyan finom puha.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése