Koskacukor: Kakaós-diós kürtőskalács

2017. szeptember 14., csütörtök

Kakaós-diós kürtőskalács

Nagy rajongója vagyok a kürtőskalácsnak, de valahogy mégsem szoktunk venni vásárokban, mert vagy hosszú a sor, vagy éppen előtte ebédeltünk és már nem fér a pocakunkba, vagy mert olyan nagyot adnak, hogy ketten sem bírunk el vele. Jah, és általában azért inkább én enném szívesebben. A legutóbbi grillezésnél sikerült rábeszélnem a férjecskémet, hogy ugyan süssön már nekem. Rákészültem kettő papírtörlő gurigával, ami egyébként így hozzátáplálás alatt eléggé fogyóban van, tehát nem nehéz. Begyúrtam egy jó kis kalács tésztát, és feldobtuk grillezés előtt. Nagyon finom foszlós, pihe-puha, kívül jó ropogós és a kedvencünkkel bevonva kakaóval és dióval. Ennél több már nem is kellett.







Kakaós-diós kürtőskalács
Hozzávalók (3 db-hoz)
40 dkg liszt
1,5 dkg friss élesztő
1,5 dl langyos tej
2 evőkanál cukor
1 tojás sárgája
1 tojás
4 dkg olvasztott vaj (plusz a kenéshez)
1 kávéskanál só

továbbá:
10 dkg darált dió
1 evőkanál holland kakaó

Elkészítés:
A lisztet kelesztőtálba mérjük, a közepére morzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és ráöntjük a langyos tejet. Pihentetjük 10 percig. Ezután hozzáadjuk a tojást és az egy tojás sárgáját, végül a sót és a vajat, majd rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Amennyiben egyből fogjuk tudni sütni, szobahőmérsékleten kelesztjük 40-45 percig, ha később akarunk tüzet rakni hozzá, akkor hűtőbe helyezzük felhasználásig.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, óvatosan átgyúrjuk, majd 5 mm vékony téglalap alakúra nyújtjuk. Éles kés segítségével ujjnyi csíkokra szeljük.
Amennyiben nincs kürtöskalács sütő hengerünk, alufóliával körbetekerünk 3 darab papírtörlő gurigát és grillcsirke nyársa rögzítjük. A fóliával betekert gurigát jól megkenjünk vajjal, körbe tekerjük tésztával, megsodorjuk, majd a tésztát is bekenjük és cukorba forgatjuk. Forró grillre helyezzük és folyamatosan forgatva készre sütjük. Amikor a cukor már szépen karamellizálódott rajta, a tűzről rögtön levéve kakaós dióba forgatjuk.
Forrón fogyasztjuk! Amennyiben megmaradni újramelegítés után is ugyanolyan finom puha.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...