Koskacukor: Tepertős pogácsa

2018. február 5., hétfő

Tepertős pogácsa

Az idén még csak burgonyás pogácsát sütöttem, ez pontosan egy évvel ezelőtt készült. Tavaly disznóvágás után elég sok darált töpörtő került a mélyhűtőbe, de pogácsát nem sokszor készítettem azóta sem belőle. Szeretjük, de valljuk be őszintén két, három darabbal el lehet telni belőle. A túrós, vajas vagy a burgonyás, sajtos nekem sokkal jobban ízlik, mert könnyedebb. De akkor most maradjunk a tepertősnél, egy szuper réteges pogácsát készíthetünk az alábbi recept alapján.










Tepertős pogácsa
Hozzávalók:
60 dkg fehér liszt
2 teáskanál só
1 teáskanál cukor
30 g friss élesztő
1,5 dl langyos tej
2 dl tejföl (20%-os)
1 tojás
3 evőkanál száraz fehérbor
40 dkg darált sertés tepertő
frissen őrölt bors

tetejére:
1 tojássárgája
kevés tej

Elkészítés:
A lisztben elvegyítjük a sót, a tejfölt, a tojást és a bort. A tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez és könnyű tésztát dagasztunk belőle. Kelesztőtálba helyezzük és egy óra alatt duplájára kelesztjük. Lisztezett felületre borítjuk, kb. 5 mm vékony téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük a darált tepertővel, borsozzuk, majd az alábbi módon hajtogatjuk. Először balról jobbra középre hajtjuk, majd jobbról balra középre behajtjuk. Megfordítjuk 90 fokkal, balról jobbra 1/3-áig, majd jobbról balra ráhajtjuk. Letakarva duplájára kelesztjük. Ezt a hajtogatást még kétszer megismételjük, majd az utolsó hajtogatásnál 30 perc pihentetés után 1,5 cm vastagra nyújtjuk, éles késsel bevágjuk keresztbe és hosszába. Pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, 20 percet pihentetjük. A tojássárgáját kikeverjük egy evőkanál tejjel, majd megkenjük mindegyik tetejét. Előmelegített 200 fokos sütőbe helyezzük kb. 15 perc alatt készre sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...