Koskacukor: Aszalt paradicsomos, bazsalikomos vekni

2018. február 21., szerda

Aszalt paradicsomos, bazsalikomos vekni

Kezdek most már felzárkózni, bár találok még furcsaságokat a gépemen. Ez az aszalt paradicsomos, bazsalikomos vekni, egy évvel ezelőtti Kifőztük gasztromagazin januári számában jelent meg. Sajnos akkor megfeledkeztem róla, de még jó, hogy rátaláltam, mert imádjuk a fűszeres kenyereket, el is készítem a napokban. Most házi fűszervajat készítettem, Emmának ezzel kenem a kenyérkéjét vacsorára. Imádja! Mi meg azt, amikor a cuki vajas kezével körbe töröli a fejét és beletúr a hajába. Este meg jöhet a soron kívüli hajmosás.









Aszalt paradicsomos, bazsalikomos vekni
Hozzávalók 2 veknihez:
15 dkg fehér tönkölyliszt
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
15 dkg liszt + kevés a formázáshoz
15 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 dkg friss élesztő
2 kávéskanál só
1 teáskanál méz
6 olajban eltett aszalt paradicsom
3 evőkanál olaj az aszalt paradicsom levéből
10 bazsalikomlevél
3,5 dl szoba-hőmérsékletű víz

Elkészítés:
A liszteket tálba mérjük, hozzáadjuk a morzsolt élesztőt, a sót, a mézet, a feldarabolt aszalt paradicsomot és a friss bazsalikomot, az olajat, majd a víz hozzáadásával rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Kelesztőtálba helyezzük, letakarva 1 órát pihentetjük. Lisztes kézzel óvatosan átgyúrjuk, formázzuk, ismét letakarjuk, és 1/2 órát kelesztjük.
Lisztezett felületre borítjuk, 2 részre osztjuk, az egyiket téglalap alakúra lapítjuk, de nem nyújtjuk. A keskenyebbik oldalánál fogva jó szorosan feltekerjük, a végét megsodorjuk. Sütőpapírra tesszük, és letakarva a duplájára kelesztjük. Ugyanígy járunk el a másik tésztacipóval is.
A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A megkelt vekniket éles késsel bevágjuk, liszttel meghintjük. A papírral együtt sütőlapátra húzzuk, az előmelegített sütőkőre helyezzük, és kb. 40 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...