Koskacukor: Sertésszűz francia hagymamártással, sajtos burgonya tócsnival

2018. február 20., kedd

Sertésszűz francia hagymamártással, sajtos burgonya tócsnival

Hétvégén sertésszüzet készítettem, ami ismét nagyon jól sikerült, mert vaj puha lett. Most aszalt szilva mártással kombináltam és így is nagyon szerettük. Mivel el vagyok kicsit maradva recept ügyileg, most egy korábbi verziót hoztam, mustár és hagyma kedvelőknek.








Sertésszűz francia hagymamártással, sajtos burgonya tócsnival
Hozzávalók (4 személy részére):
80 dkg sertésszűz
3 vöröshagyma
1 fokhagyma
2 púpos teáskanál dijoni
2 púpos teáskanál magos
4 evőkanál fehérborecet
4 evőkanál olívaolaj
2 dl fehérbor

bors
kakukkfű

a mártáshoz:
1,5 dl tejszín
1 evőkanál liszt

a sajtos burgonya tócsnihoz:
80 dkg burgonya
3 evőkanál liszt
1 tojás
10 dkg reszelt gouda

fehérbors
petrezselyem
3-4 evőkanál zsemlemorzsa
olaj a sütéshez

Elkészítés:
A sertésszüzet sózzuk, borsozzuk, majd a kétféle mustárt kikeverjük az olívaolajjal és bekenjük vele alaposan. Tepsibe helyezzük, majd megszórjuk kakukkfűvel,  aláöntjük a bort és a fehérborecetet. A kétféle hagymát megpucoljuk, a vöröset karikára darabolva, a fokhagymát pedig gerezdekre hagyva a húsra halmozzuk. Alufóliával lefedve 160 fokos előmelegített sütőbe helyezzük és kb. 1-1,5 óra alatt puhára pároljuk. Ezután a sertésszüzet kiemeljük egy tányérra, amit tálalásig lefedünk alufóliával. A visszamaradt szaftot krémesre turmixoljuk. A tejszínhez adjuk a lisztet, csomómentesre keverjük és hozzáöntjük. Edénybe öntjük, majd addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Amennyiben nagyon sűrű lenne, hígíthatjuk vízzel.
A tócsnihoz a burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, összetörjük, majd teljesen kihűlni hagyjuk. Elvegyítjük benne a lisztet, a tojást és a reszelt sajtot. Sóval, borssal ízesítjük, illetve egy kisebb csokor friss, darabolt petrezselyemmel is megszórjuk. Jól összedolgozzuk, golyókat formálunk belőle, amit tenyerünkkel ellapítunk. Zsemlemorzsába forgatjuk, kevés, felhevített olajon mindkét oldalukat készre sütjük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...