Koskacukor: Narancsos granola aszalt gyümölcsökkel

2015. január 15., csütörtök

Narancsos granola aszalt gyümölcsökkel

Amióta megtanultam házilag müzlit készíteni, azóta hanyagolom a boltit. Ha elfogy itthon, akkor inkább nem eszek, de azt a szép csomagolású cukros zabpelyhes valamit inkább ott hagyom a polcon. A kép, amit a dobozra tesznek, csodaszép és étvágygerjesztő. Egy pohár tej, amiben mindenféle finomság van... Csak éppen, amikor kinyitom a zacsit akkor döbbenek rá arra, hogy ebbe jóformán inkább zabpehely van, a többi.... elvétve. Pedig az aszalt gyümölcsökbe, a különféle magvakba rengeteg vitamin van és fontos lehet a minden napokban. Ráadásul az olaj, amit használok hozzá illetve méz kiváló minőségű, míg a boltiba hozzáadott cukor és valamilyen olyan olaj, ami nem a legegészségesebb.
Sokszor érdemes megnézni, hogy mit vásárolunk. Jah, és nem nagy tudomány kell ahhoz, hogy otthon elkészítsük. Csupán ki kell nyitni a kamra ajtót és ami van otthon kipakolni és ezt is azt is hozzá tenni. :)






Narancsos granola aszalt gyümölccsel
Hozzávalók:
(1 bögre = 250 ml)
1 1/2 bögre zabpehely
1/3 bögre lenmag
1/3 bögre tökmag
1/3 bögre napraforgómag
1/4 bögre narancslé
1 evőkanál sötét nádcukor
1 evőkanál narancslekvár
2 evőkanál dió olaj
1 evőkanál méz
1 csipet só
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
10 szem aszalt sárgabarack
10 szem aszalt szilva
1/3 bögre aszalt áfonya
1/3 bögre mazsola

Elkészítés: 
A frissen facsart narancslevet, a nádcukrot, a mézet, a narancslekvárt, a dió olajat és a mézeskalács fűszerkeveréket tegyük egy kisebb edénybe és melegítsük fel, de csak éppen annyira, hogy minden elolvadjon és egyneművé váljon. Rakjunk bele egy csipet sót is.
A magvakat és a zabpelyhet mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a folyadékot, keverjük jól össze egy kanállal, majd sütőpapírral bélelt gáztepsire simítsuk rá.
Előmelegített 170°C-os sütőbe kb. 30 perc alatt pirítsuk készre. Közben kétszer forgassuk át egy lapát segítségével. Az aszalt gyümölcsöket (sárgabarack, szilva) daraboljuk fel és a többivel együtt adjuk a kész zabpehelyhez. Tegyük még vissza 5-7 percre, de ekkor már csak 160°C-os sütőbe.
Dobozba tárolva 1-2 hétig tárolható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...