Koskacukor: Omlós juhtúrós pogácsa

2015. január 1., csütörtök

Omlós juhtúrós pogácsa

Az idei év első bejegyzésem ez a finom, másnap is omlós juhtúrós pogácsa, amit tegnap sütöttem szilveszterre a hidegtál mellé. Ma reggel leellenőriztem és tényleg még mindig tökéletes. Imádjuk a juhtúrót és mivel olyan régen sütöttem pogácsát, ezért erre esett a választás. Eredetileg vajjal kell készíteni, de aputól kaptam libazsírt, egy szép nagy adagot, így inkább ebből tettem bele. Ha vajat használnánk mégis, akkor 125 g kell bele. Ha vaj helyett zsírt használunk érdemes 20-30%-kal kevesebbet kimérni.
Egyébként főzésnél sokszor használok liba vagy kacsazsírt, ami természetesen házi illetve reggelinél is vaj helyett ez kerül a kenyérre. Sokkal egészségesebb és telítetlen zsírsavakban pedig gazdag.










Omlós juhtúrós pogácsa
Hozzávalók (1 gáztepsihez):
250 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
125 g juhtúró
90 g libazsír
2 evőkanál tejföl
1 tojás sárgája
1 kávéskanál só
50 ml langyos tej
2 dkg élesztő

Tetejére:
1 tojás

Elkészítés: 
Az élesztőt belemorzsoljuk langyos tejbe, majd elkeverjük.
A lisztet kimérjük, hozzá morzsoljuk a juhtúrót. Bele tesszük a libazsírt, a tejfölt, a tojás sárgáját illetve egy kicsi sót, mert ugye a juhtúró már eleve egy sós túró és a végén az élesztős tejet. Jól összegyúrjuk, majd egy órát pihentetjük szobahőmérsékleten vagy nagyon hűvös helyre, akár a hűtőbe is tehetjük egy éjszakára.
Kinyújtjuk a tésztát ujjnyi vastagságúra, majd tetszőleges nagyságú pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt gáztepsire helyezzük és pihentetjük 20 percig. Ezután megkenjük mindegyik tetejét felvert tojással.
Előmelegített 200°C-os sütőbe kb. 15 perc alatt készre sütjük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...