Koskacukor: Szezámmagos csavartak

2015. január 12., hétfő

Szezámmagos csavartak

Nem, nem ez nem a török bagel, a simit. Bár egyszer azt is ki akarom majd próbálni, de most csak egy sima szezámmagos csavart "kifliket" sütöttem. Finom magába is, illet még szendvicset is lehet belőle kreálni, ha nagyon ügyesek vagyunk.  Szeretjük a szezámmagos zsemlét, kiflit, ráadásul a szezámmag azért is jó, mert sok vitamin van benne. Nagyon gazdag A, B1, B2, E vitaminban, Kálciumban és ráadásul koleszterinszint csökkentő hatása van. Ezek után meg főleg szórjunk rá gazdagon!!!








Szezámmagos csavartak
Hozzávalók (10db-hoz)
Aktív kovászhoz:
50 g kovász 
50 g tk. liszt
50 g víz

Keverjük össze, majd szobahőmérsékleten hagyjuk aktivizálódni 12 órán keresztül. Ha van 15 dkg aktív kovászunk, akkor használjuk azt!

Továbbá:
100 g teljes kiőrlésű liszt
150 g fehér liszt
200 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
2 evőkanál olívaolaj
100 ml langyos tej
150 ml langyos víz
5 g élesztő
7 g só

1 felvert tojás
szezámmag

Elkészítés:
A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá az aktív kovászunk, az olajat, a sót és tejben elkevert élesztőt. Dagasszunk belőle rugalmas tésztát úgy, hogy folyamatosan pótoljuk még langyos vízzel. Kelesztő tálba téve pihentessük 3x40 percig. Minden alkalommal gyúrjuk át finoman. Az utolsónál osszuk 10 egyenlő részre, formázzunk belőle golyókat, majd pihentessük még 15 percig. Sodorjunk 45 cm-es vékony rudakat, hajtsuk a két végét egymás mellé, majd csavarjuk meg és nyomjuk össze az így kapott két véget. Már kész is a formánk! Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Letakarva kelesszük duplájára. Kenjük meg felvert tojással és szórjuk meg bőven szezámmaggal.
Előmelegített 200°C-os sütőbe süssük kb. 20 percig.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...