Koskacukor: Fekete erdő rolád

2015. január 2., péntek

Fekete erdő rolád

Kedvenc sütijeim között a fekete erdő is ott szerepel, igaz nem legelöl, de csak azért mert már számos rossz változatát kóstoltam. A nagyon tejszínhabos, vastag színezett tejszínhab réteges süteményeket egyszerűen gyűlölöm. Nem is lehet süteménynek vagy tortának nevezni. Pedig sajnos vannak olyan cukrászdák, ahol ilyeneket árulnak és valakinek még ízlik is. Bár gondolom ebből azért sokkal kevesebben vagyunk. Az a legelszomorítóbb az egészbe, hogy sokat kell utazni ahhoz, hogy egy normális helyre beülhessünk egy finom sütire vagy fagyira. Pont ezért sütök inkább mindig itthon, ráadásul biztosan nem a tömény cukrosakat, habosakat fogjuk enni, hanem minőségi alapanyagokból összeállított desszertek kerülnek az asztalra.
A sütemény receptje innen származik, bár a piskótám az egészen más lett, mint amilyen a képen van, pedig a leírás szerint készítettem, de bevallom ezzel a vékony tésztával is isteni lett, mert legalább a krém ízét nem nyomta el. A legjobb szobahőmérsékleten tálalni a csoki ganache miatt. Ha újra sütném, akkor a tojásfehérjét felverném külön, a recept viszont úgy szólt, hogy nem kell szétválasztani. Szerintem e miatt lett ennyire vékony.
Az eredeti fekete erdő tortába cseresznye pálinkát is tenni kellene, ez most elmaradt, a recept sem írta. Pedig van itthon meggy illetve barack-cseresznye, talán legközelebb kipróbálom így is. ;)





Fekete erdő rolád
Piskótához:
3 tojás
75 g cukor
45 g liszt
11 g kakaópor
csipetnyi só
30 ml meleg habtejszín

Csokoládé ganachehoz:
100 g habtejszín
8 g méz
90 g min. 60%-os étcsokoládé
30 g vaj

Továbbá:
30 dkg meggy
habtejszín
kakaópor

Elkészítés:
A lisztet a kakaóporral és a sóval keverjük össze. A tojást verjük fel a cukorral, majd szitáljuk hozzá a kakaóporos lisztet. A végén keverjük hozzá a habtejszínt.
Béleljünk ki egy 30x30 cm tepsit sütőpapírral, majd simítsuk el egyenletesen.
Előmelegített 180°C-os sütőbe süssük kb. 10 percig. Vegyük le a sütőpapírt és tekerjük fel. (Könnyen feltekerhető és nem törik!)
Gyorsan megsül, figyeljünk rá!
A krémhez a tejszínt melegítsük fel a mézzel, majd adjuk hozzá a csokoládét és addig keverjük, amíg teljesen el nem olvad. Amikor 60°C-ra lehűlt adjuk hozzá a vajat és hagyjuk teljesen kihűlni. (Ne tegyük hűtőbe!)
Tekerjük ki a piskótát, kenjünk meg a krémmel, osszuk el a meggyet, majd tekerjük fel. Felvert tejszínhabbal és kakaóporral díszítsük.
Tálalás előtt legalább fél órával vegyük ki a hűtőből és hagyjuk szobahőmérsékleten.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...