Koskacukor: Aszalt szilvás zabsüti

2015. január 11., vasárnap

Aszalt szilvás zabsüti

Úgy érzem most már jöhetnek az egészségesebb sütik, kekszek, amit vihetünk magunkkal a munkába és bármikor bekaphatunk belőle egyet-kettőt. Fontos a napi ötszöri étkezés. Főleg arra kell odafigyeljünk, hogy az ötszöri nem azt jelenit, hogy két fő étkezés között megeszünk egy tábla csokit vagy egy szelet csoki tortát, hanem olyan legyen az a pár falat, amiben van vitamin, rost, ásványi anyag. Azért fontos beiktatni napi kétszer, mert ilyenkor csökken az étvágyunk és a főétkezésnél nem fogjuk felfalni a hűtőt, legalábbis nem az lesz, hogy gyorsan sokat eszünk, miközben elég lett volna kevesebb is. Természetesen ezt általában későn vesszük észre. Már régóta, amikor csak tehetem és a munkaidőm alatt is megtudom oldani, akkor egy gyümölcsöt, kekszet vagy joghurtot fogyasztok. Sőt még egy könnyű vacsi után, ha tudom, hogy későn fogok lefeküdni, akkor még egy alma, narancs vagy valamilyen zöldség belefér. Ugyanis a legrosszabb korgó gyomorral lefeküdni.
Érdemes otthon sütni valamilyen ropogtatni valót, mert így biztosan tudjuk, hogy mennyi cukor van benne illetve adalékanyag mentes.
Karácsonyra kaptam bögrés mérőpoharakat, amivel sokkal egyszerűbb ilyen gyors sütiket készíteni. Imádom használni!







Aszalt szilvás zabsüti
Hozzávalók (kb. 20 db-hoz):
(1 bögre = 250 ml)
1 tojás
1/4 bögre sötét nádcukor
1 evőkanál méz
1 teáskanál vanília kivonat
2 evőkanál szőlőmagolaj
csipet só
1/2 bögre tk. tönköly liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 bögre zabpehely
1 bögre aszalt szilva

Elkészítés:
A tojást keverjük ki a nádcukorral, a mézzel a szőlőmagolajjal, sóval és a vaníliakivonattal.
Mérjük ki a száraz alapanyagokat, majd adjuk hozzá a tojásos keveréket.
Az aszalt szilvát daraboljuk apróra és ezt is tegyük hozzá. Gyúrjuk össze kézzel, majd formázzunk golyókat és lapítsuk el a tenyerünkkel.
Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire.
Előmelegített 180°C-os sütőbe kb. 15 percig süssük. Miután kihűlt tegyük kekszes dobozba, így nem szárad ki.
(Inkább puhák, mint az a ropogós fajta zabkeksz, ezért is sütinek hívom. Viszont nagyon egészséges, mert kevés benne a zsiradék és a cukor is, a többi meg tele van vitaminnal!)






2 megjegyzés:

  1. Isteni lehet,az uram ugyan nem szereti a szilvat,de ki fogom probalni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Óóó, nem baj az! Lehet bármivel variálni és az a legjobb, hogy akkor tuti megunhatatlan! Látom mostanában te is egészséges sütiket hozol. Nagyon jó ötleteid vannak ám! :)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...