Koskacukor: Görög scone

2015. január 17., szombat

Görög scone

Amikor elfogy itthon a kenyér, de nincs kedvem már ezzel foglalkozni este, akkor inkább sütök reggel valamit, ami tudom, hogy frissen a legjobb és ráadásul gyorsan el lehet készíteni. A scone az pont ilyen. Akárhogy lehet variálni. Legyen az görögös, olaszos, mexikói ... fantázia kérdése. A tésztát összedobhatjuk este, de reggel is mindennel együtt max. egy óra és már tálalhatjuk is. Magába is tökéletes, ráadásul, ha sietünk és nincs időnk reggelizni, akkor csak csomagolunk belőle pár darabot és már rohanhatunk is a munkába. Na jó, ez nálam nem így megy. Ugyanis nagy jelentőséget és figyelmességet fordítok az étkezésre. Amikor tehetjük mindig együtt reggelizünk vagy vacsorázunk, mivel az ebéd csak hétvégén megoldható. Sokan nem figyelnek arra, hogy mit esznek. Kimarad a reggeli vagy az ebéd, éhesen fekszenek le, ami hosszú távon nem jelent jót. Később az emésztéssel is gond lehet illetve súly feleslegekkel fognak küzdeni. Pedig azt mondják, hogy "én bizony nem ettem semmit egész nap". Aham.. Akkor csak gondolkodjunk. Hány kocka csoki vagy keksz vagy gyors kaja landolt előttünk, amire már nap végén nem is emlékszünk. Illetve a legrosszabb, amikor haza megy az ember éhesen és kipakolja a hűtőt, mert egész nap nem volt idő enni. Ne feledjük el, hogy ebbe a rohanó világba is ugyanolyan fontos az egészség. Ha van időnk süssünk otthon magunk valamit és vigyük magunkkal. Főzzünk este akár valami gyors is lehet, vagy készítsünk egy nagy adag salátát, amit dobozba el tudunk vinni.
Az alap receptet itt találtam és tökéletes lett.









Görög scone
Hozzávalók (kb. 16 db-hoz):
(1 bögre = 250 ml)
1 tojás
1/2 bögre tej
1/4 bögre olívaolaj
1 bögre teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
1 bögre teljes kiőrlésű liszt
3 teáskanál sütőpor
só, bors
1 teáskanál szárított bazsalikom (ha van lehet friss)
1/2 bögre morzsolt fetasajt
8 db fekete olívabogyó
6 db aszalt paradicsom

Tetejére:
1 felvert tojás

Elkészítés.
A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a sütőport, a sót, a borsot és a bazsalikomot, majd keverjük össze. Mehet bele továbbá a tej, a tojás és a morzsolt fetasajt.
Az olívabogyót és az aszalt paradicsomot daraboljuk apróra, majd ezzel együtt gyúrjuk össze a tésztát. Egy picit lágy lesz. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. 1 ujjnyi vastagra. Szaggassuk ki tetszőleges méretű pogácsa szaggatóval.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztassuk, kenjük meg felvert tojással, majd 180°C-on süssük készre kb. 20-25 perc alatt.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...