Sajtos, bazsalikomos keksz
Hozzávalók (1 gáztepsihez):
(1 bögre = 250 ml)
1 bögre teljes kiőrlésű tönköly liszt
5 dkg leerdammer sajt
8 dkg kockára vágott vaj
1 teáskanál só
1/2 teáskanál bors
1 teáskanál bazsalikom
4 evőkanál tej
Amarettos forró csoki
Hozzávalók (2 pohárhoz):
4 dl tej
2 evőkanál csoki chips (5dkg)
1 nagy teáskanál méz
1 evőkanál holland kakaópor
1 teáskanál keményítő
3 teáskanál amaretto
Elkészítés:
A keksz hozzávalóit mérjük ki egy tálba és ha tudjuk tegyük aprítóba, ami pár perc alatt összekeveri a tésztát és pár mozdulattal összeállíthatjuk. Amennyiben nincs ilyenünk, akkor gyors mozdulatokkal állítsuk össze a tésztát. Tegyük hűtőbe 20 percre. Addig melegítsük elő a sütőt 180°C-ra illetve készítsük el a forró csokit.
A tejből 3 dl-t forraljunk fel a mézzel, majd adjuk hozzá a csoki chipset és addig keverjük, amíg el nem olvad. A maradék tejbe tegyük bele a kakaóport, a keményítőt és az amarettot. Keverjük simára, majd öntsük a felforrt tejhez. Ezután addig kevergessük közepes hőmérsékleten, amíg egy kicsit be nem sűrűsödik. Ha valaki nagyon sűrűn szereti tehet bele több csokit, vagy egy kicsivel több keményítőt. Szerintem így tökéletes lett. Öntsük ki poharakba, ha szeretjük tehetünk rá tejszínhabot, kakaó vagy fahéj szórást.
A tésztát nyújtsuk ki egész vékonyra, majd tetszőleges nagyságúra szaggassuk ki. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztassuk, tegyük a sütőbe és kb. 10 perc alatt süssük készre. Figyeljünk arra, hogy ne égjen meg, de azért süljön át rendesen, különben nem lesz ropogós.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése