Koskacukor: Sajtos, bazsalikomos keksz és forró csoki amarettoval

2015. január 13., kedd

Sajtos, bazsalikomos keksz és forró csoki amarettoval

Egy nagy frissítő séta után mi is esne más jobban, mint egy melengető forró csoki, egy film és mellé ropogós keksz. Őszintén szólva ez a keksz istenien ropogósra, finomra sikeredett. Kb. 20 perc alatt elfogyott és azóta is követeli Balázs tőlem. Úgy érzem hamarosan újra kell sütnöm. :) Egyébként salátához is nagyon jól illik. Akár rá is morzsolhatjuk, vagy csak elrágcsálunk mellé kettőt-hármat. Vagy.... :) Kicsit többet. Komolyan abbahagyhatatlan. Pillanatok alatt elkészíthető, és amíg sül, addig dobjunk össze mellé egy pohár forró csokit.









Sajtos, bazsalikomos keksz
Hozzávalók (1 gáztepsihez):
(1 bögre = 250 ml)
1 bögre teljes kiőrlésű tönköly liszt
5 dkg leerdammer sajt
8 dkg kockára vágott vaj
1 teáskanál só
1/2 teáskanál bors
1 teáskanál bazsalikom
4 evőkanál tej

Amarettos forró csoki
Hozzávalók (2 pohárhoz):
4 dl tej
2 evőkanál csoki chips (5dkg)
1 nagy teáskanál méz
1 evőkanál holland kakaópor
1 teáskanál keményítő
3 teáskanál amaretto

Elkészítés:
A keksz hozzávalóit mérjük ki egy tálba és ha tudjuk tegyük aprítóba, ami pár perc alatt összekeveri a tésztát és pár mozdulattal összeállíthatjuk. Amennyiben nincs ilyenünk, akkor gyors mozdulatokkal állítsuk össze a tésztát. Tegyük hűtőbe 20 percre. Addig melegítsük elő a sütőt 180°C-ra illetve készítsük el a forró csokit.
A tejből 3 dl-t forraljunk fel a mézzel, majd adjuk hozzá a csoki chipset és addig keverjük, amíg el nem olvad. A maradék tejbe tegyük bele a kakaóport, a keményítőt és az amarettot. Keverjük simára, majd öntsük a felforrt tejhez. Ezután addig kevergessük közepes hőmérsékleten, amíg egy kicsit be nem sűrűsödik. Ha valaki nagyon sűrűn szereti tehet bele több csokit, vagy egy kicsivel több keményítőt. Szerintem így tökéletes lett. Öntsük ki poharakba, ha szeretjük tehetünk rá tejszínhabot, kakaó vagy fahéj szórást.
A tésztát nyújtsuk ki egész vékonyra, majd tetszőleges nagyságúra szaggassuk ki. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztassuk, tegyük a sütőbe és kb. 10 perc alatt süssük készre. Figyeljünk arra, hogy ne égjen meg, de azért süljön át rendesen, különben nem lesz ropogós.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...