Fahéjas-mandulás csiga
Hozzávalók (12 db-hoz):
150 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
150 g teljes kiőrlésű liszt
150 g fehér liszt
2 evőkanál + 1 teáskanál cukor
20 g élesztő
2 dl langyos tej
kb. 0,5-1 dl víz
40 g olvasztott vaj
1 tojás sárgája
1 kávéskanál só
Töltelékhez:
100 g pirított darált mandula
4 evőkanál nyírfacukor
2 teáskanál fahéj
40 g olvasztott vaj
Elkészítése:
Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos tejbe, amiben elkevertünk egy teáskanál cukrot. Hagyjuk pihenni 15 percig.
A liszteket mérjük ki, adjuk hozzá a maradék cukrot, a tojás sárgáját, a sót és végén a felfuttatott élesztőt. Dagasszunk belőle rugalmas tésztát úgy, hogy közben hozzá tesszük az olvasztott vajat és, ha szükséges akkor még egy kevés vizet. Figyeljünk arra, hogy ne legyen nagyon kemény se a tészta, viszont az sem jó, ha lágy.
Kelesztő tálba téve pihentessük 45 percig.
Ez idő alatt, a héj nélküli mandulát pirítsuk meg sütőbe 170°C-on kb. 10 perc alatt. Hagyjuk kihűlni, majd daráljuk le. A fahéjat pedig keverjük a nyírfacukorral össze.
A tésztát nyújtsuk téglalap alakúra, kb. 0,5 cm vastagságúra. Kenjük meg olvasztott vajjal, szórjuk meg fahéjas cukorral, majd terítsük el egyenletesen a darált mandulát. Tekerjük fel a szélesebbik oldalánál fogva. Osszuk a tésztát 12 egyenlő részre. Ha vékonyabbakat szeretnénk, akkor több is kijöhet belőle, de akkor a sülési időnél figyeljünk oda, mert hamarabb megsül.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztassuk, takarjuk le és kelesszük duplájára.
Előmelegített 180°C-os sütőbe süssük kb. 20-25 perc alatt készre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése