Koskacukor: A mi pizzánk

2013. június 27., csütörtök

A mi pizzánk

Pizzával is úgy vagyok, mint a kenyérrel, jobb a házi! A tésztát vékonyan szeretjük, és a feltét... jöhet bármi, csak sok legyen! :)

Hozzávalók (1 db 28 cm és 1 db 32 cm átmérőjű pizza tésztához):
30 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
1/4 kocka élesztő
2 ek. olaj
2 kk. só
1 tk. cukor
kb. 2-3 dl víz

Paradicsomos alaphoz:
1 üveg házi paradicsomlé
1 tk. oregano
1 tk. bazsalikom
1-2 gerezd fokhagyma
só, bors
1 lapos ek. keményítő

Feltét itt:
20 dkg reszelt sajt
20 dkg bacon
fehér és piros húsú paprika
2 nagy paradicsom
lila hagyma
csemege uborka




Elkészítés:
A tésztához a lisztet mérjük ki egy tálba, morzsoljuk bele az élesztőt, adjuk hozzá a cukrot, az olajat és a sót (ne az élesztőre), majd folyamatosan a vizet. Annyit adjunk hozzá, hogy egy kicsit lágyabb tésztát kapjunk, de nyújtható legyen.Olajozzuk be egy picit a tisztát és tegyük a hűtőbe minimum 4 órára, ha nincs idő egyből is lehet csinálni, de jobb, ha megkel.
Közben készítsük el a paradicsomos alapot. Paradicsomlének csak sűrűjével dolgozzunk (jó a sűrített paradicsom is, ha felhígítjuk, persze a házinak nincs párja), óvatosan le lehet önteni a tetejét. Forraljuk fel a fűszerekkel és daraboljuk hozzá apróra a fokhagymát, majd sűrítsük be a keményítővel. Keverjük el egy pici vízzel, adjunk hozzá a paradicsomléből, majd öntsük hozzá.
Lisztezzük be a deszkát, vágjunk a tésztából egy nagyobb és egy kisebb cipót és nyújtsuk folyamatos lisztezés mellett kerekre, helyezzük enyhén olajozott pizzaformába. Hagyjuk benne egy kicsit még mielőtt rápakolnánk.
Addig daraboljuk fel a feltéteket, reszeljük le a sajtot.
Előmelegített kb. 250°C-os sütőbe kb. 15 perc alatt süssük készre. Nem tudok sajnos pontos adatot, gáz sütőbe a legnagyobb fokozaton sütöttem és 15 perc alatt kész lett. Pizzánál a lényeg a magas hőfok, de vigyázni kell, ne legyen túl ropogós a tészta, főleg ha vékonyra van nyújtva, ahogy mi is szeretjük. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...