Koskacukor: Vadas marha "zsemle gombóccal"

2013. június 3., hétfő

Vadas marha "zsemle gombóccal"

Hozzávalók:
50 dkg marhahús
3 db sárgarépa
1 db gyökér
1 db kicsi zellergumó
kis csokor petrezselyem és zeller zöldje összekötve
1 fej vöröshagyma
1 nagy fej fokhagyma
5-10 szem egész bors

3 babérlevél
1 kk. kakukkfű
1 ek. cukor
olaj
1,5 liter víz
1 ek. mustár
3-4 ek. tejföl

"Zsemle gombóc":
5 ek. zabpehely
forró víz
1 szelet barna kenyér
1 tojás
kevés liszt
kis csokor petrezselyem
só, bors


Elkészítés:
A marhahúst szeleteljük fel és sózzuk meg. Hevítsünk egy magas lábasba olajat és süssük elő a hús szeleteket. Csak éppen annyira, hogy bezáródjanak a rostok. Vegyük ki és, ha szükséges pótoljuk az olajat, szórjuk rá a cukrot és karamellizáljuk meg. Daraboljuk apróra a vöröshagymát és a fokhagymát, dobjuk rá és pároljuk puhára. A zöldségeket vágjuk karikákra, majd adjuk hozzá. Öntsük fel vízzel, tegyük bele a húsokat, a petrezselyem és a zeller zöldjét, a borsot, a babérlevelet, szórjuk meg kakukkfűvel és fedő alatt főzzük puhára a húst mérsékelt tűzön 2-3 óra alatt. Ha kész szedjük ki a zöldségeket, adjunk hozzá a léből és turmixoljuk össze, ha nagyon sűrű akkor pótoljunk még a húsléből. Ízesítsük mustárral és tejföllel. A húsokat rakjuk tányérra és locsoljuk meg a szósszal.

A gombócokhoz a zabpelyhet forrázzuk le kevés vízzel, hogy megszívja magát és puha legyen. A kenyeret morzsoljuk hozzá, üssünk bele egy tojást, ízesítsük sóval, borssal. Daraboljuk bele a petrezselymet és csak annyi lisztet adjunk hozzá, amennyinél úgy érezzük, hogy tudunk már gombócokat formálni.
Tegyük forrásban lévő sós vízbe, miután feljöttek főzzük még egy pár percig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...