Koskacukor: Vasárnapi ebéd: Fokhagyma krémleves és tárkonyos rizses csirke

2013. október 27., vasárnap

Vasárnapi ebéd: Fokhagyma krémleves és tárkonyos rizses csirke

A mai ebéd viszonylag gyorsan elkészült, mégis sikerült egy nem hagyományos ételt az asztalra tenni. Először rizses húsnak indult, majd ismét bekattantam és átalakítottam az egészet. A fokhagymás levesre meg már régóta készülök, végre sikerült összehoznom. Nem azért, mert bonyolult lenne, hanem mert munkaidőbe nem ehetek nagyon hagymás ételt, így csak hétvégén jöhet szóba. És a desszert sem maradt el. :)




Fokhagyma krémleves
Hozzávalók ( 4 adag):
2 fej fokhagyma
1 nagy fej vöröshagyma
2 ek. olívaolaj
2 dl fehérbor
2 dl tejszín
1 liter hús alaplé
1 ek. keményítő
só, bors, szerecsendió
kakukkfű

Elkészítés:
A fokhagymákat szedjük gerezdekre és pucoljuk meg. Kevés olívaolajon lassú tűzön pirítsuk meg, közben adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát is. 10 perc elteltével adjuk hozzá a bort és főzzük így további 5 percig. Öntsük fel a húsalaplével és forraljuk fel, addig főzzük, amíg a fokhagyma teljesen meg nem puhul. Turmixoljuk össze. A tejszínbe keverjük el a keményítőt és sűrítsünk egy keveset a levesen. Ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval és kakukkfűvel. Pirított lenmagos stangli korongokkal tálaltam.

Tárkonyos rizses csirke:
Hozzávalók (4 főre):
50 dkg csirkemell
25 dkg barna rizs
1 nagy fej vöröshagyma
2 ek. olívaolaj
1 tk. tárkony
1 tk. frissen facsart citromlé
2 ek. tejföl
só, bors

Elkészítés:
Olívaolajon dinszteljük meg az apróra vágott vöröshagymát, majd a felkockázott csirkemellet adjuk hozzá. Csak éppen annyit pirítsunk a csirkén, hogy kérget kapjon. Adjuk hozzá a rizst és öntsük fel annyi vízzel, hogy az egészet ellepje. A továbbiakban még pótolni kell, de inkább kevesebb legyen, így a rizs sem fő szét, ha esetleg túl sok lenne a víz és meg kellene várni, hogy felszívódjon. Fedő alatt pároljuk puhára.Közben ízesítsük sóval, borssal és tárkonnyal. Amikor már majdnem kész, fedő nélkül főzzük el a vizet, csurgassunk hozzá egy kis citromlevet és keverjünk el benne két evőkanál tejfölt.




2 megjegyzés:

  1. Érdekes tárkonnyal ízesíteni a rizset. még nem próbáltam, de finomnak tűnik. És a leves is tetszik. :)
    Finom ebédetek volt! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik.:) Hirtelen ötlet volt, néha ki kell próbálni újdonságokat és nagyon finom íze lett. ;)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...