Koskacukor: Oroszkrém torta

2013. november 2., szombat

Oroszkrém torta

Anyu megbízott, hogy süssek valamilyen tortát a párja anyukájának a születésnapjára. Sokféle torta közül az oroszkrém került választásra. Valószínű azért is, mert kedvenc tortája közé tartozik.





Oroszkrém torta
Piskóta hozzávalói (26 cm átmérőjű tortaformához):
9 db tojás
180 g cukor
225 g liszt
1 csomag sütőpor

Krémhez:
5 tojás sárgája
3 dl tej
15 g zselatin
4 dl növényi tejszínhab
1/2 csomag vaníliás pudingpor
1 vaníliarúd
100 g cukor
150 g kandírozott narancs és citrom
100 g mazsola
1-2 dl rum

Tetejére:
6 dl növényi tejszínhab
1 narancs
2 kiwi

Elkészítés:
A piskótához a tojásokat válasszuk ketté, a fehérjét verjük fel a fele cukorral úgy, hogy mikor már majdnem kemény folyamatosan adagoljuk hozzá. A sárgáját keverjük habosra a cukor másik felével. A liszthez keverjük hozzá a sütőport. A felvert habhoz öntsük hozzá a krémes tojás sárgáját, majd szitáljuk rá a liszt 1/3-át. Óvatosan forgassuk bele, majd szitáljuk a maradék lisztet még két részletben hozzá. Vajazott, lisztezett aljú tortaformába csurgassuk bele, majd oszlassuk el úgy a tetejét, hogy a közepe egy kicsit mélyebb legyen, így ha feljön nem lesz púpos nagyon a közepe. Előmelegített 180°C-os sütőbe tűpróbáig sütjük. Nekem 40 percig sült. Hagyjuk a formába 10 percig, majd helyezzük rácsra és úgy hagyjuk teljesen kihűlni.
Ebből a mennyiségből 3 piskótalap jön ki. Akkor a legjobb, ha fél nappal előtte sütjük, mint ahogy be szeretnénk tölteni, így könnyebb elvágni.
A mazsolát áztassuk be rumba legalább 1 órával a felhasználás előtt.
A krémhez a 2 dl tejet forraljunk fel 50 g cukorral és a vaníliarúd kikapart belsejével. A tojások sárgáját egy tálba keverjük el a maradék tejjel, a pudingporral és a cukor másik felével. Egy lábasba tegyünk vizet és ha már forr, akkor a tálat tegyük a tetejére és főzzük krémesre. Közbe a vaníliás tejet szűrjük hozzá a tojásokhoz. A krémet folyamatosan habverővel keverjük, mert a végén gyorsan be fog sűrűsödni. A zselatint 4 evőkanál vízzel olvasszuk fel, tegyünk hozzá 2-3 kanállal a krémből, majd az egészet adjuk a krémhez. Ezután hagyjuk kihűlni úgy, hogy a tetejét folpack-kal fedjük le. Amikor már legalább szoba hőmérsékletű, hozzá tehetjük a lecsurgatott mazsolát és a kandírozott gyümölcsöket. A tejszínhabot verjük fel és a sárga krémet keverjük hozzá.
Jön a betöltés. A tortalap alját tegyük a karikába vissza, a krém felét kanalazzuk bele. Mehet rá a középső lap, a krém másik fele. (Én egy picit hagytam a legtetejére is.) Ezután a legfelső lap jön megfordítva helyezzük rá, így egyenes lesz. Folpack-kal takarjuk le és mehet fél napra ismét a hűtőbe.
Ezután lehet díszíteni kedvünkre. Nem feltétlen kell a 6 dl tejszínhab, attól függ milyenre szeretnéd díszíteni.

3 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...