Koskacukor: Tejfölös pogácsa

2013. november 8., péntek

Tejfölös pogácsa

Páromnak ma van a szülinapja és az-az őrült szokás a munkahelyén, hogy vinni kell ilyenkor valami sütit, sósat, üdítőt. Ha még csak olyan helyen dolgozna, ahol csak páran vannak, de itt legalább 15-en. Valami olyat kellet kitalálnom, ami egyszerű, gyorsan elkészül és sokat lehet belőle sütni egyszerre. Maradtam az almáspitémnél és Áginál kutakodtam egy kicsit pogi receptek után, tejfölös pogácsái mellett döntöttem.
Nagyon finom lett és jól sikerült. Gyorsan elkészült, közben tudtam mással is foglalkozni, így pár óra alatt meg voltam mindennel.





Köszönöm szépen Ági a receptet!

Tejfölös pogácsa
Hozzávalók (1,5 gáztepsihez):
500 g liszt
250 g vaj
2 tojássárgája
kb. 100 ml langyos tej
200 g tejföl
1 tk. só
1 cs. szárított élesztő

Tetejére:
1 tojás fehérje
szezámmag

Elkészítés:
A tejben keverjük el az élesztőt. Daraboljuk a liszthez a vajat, majd morzsoljuk össze. Üssünk hozzá két tojás sárgáját, sózzuk és mérjük ki a tejfölt. Mehet bele az élesztős tej és a tejföl, majd kezdjük el összeállítani a tésztát. Viszonylag lágy tésztát kapunk. Kelesztő tálba tegyük a hűtőbe 20 percre. Ezután nyújtsuk ki, hajtsuk balról jobbra 1/3-ig, majd jobbról balra a tetejére, forgassuk el 90°-kal nyújtsuk ki ismét, most balról jobbra 1/4-ig és jobbról balra is, ezután hajtsuk egymásra. Tegyük a hűtőbe 20 percre. Ezt a folyamatot még kétszer ismételjük meg. A második után már lehet szaggatni. Kenjük meg tojásfehérjével, szórjuk meg szezámmaggal. Előmelegített 180°C-os sütőbe 15 perc alatt süssük szép pirosra.




4 megjegyzés:

  1. Ne békétlenkedj! :) Nálunk is szokás vinni valamit szülinapkor, és nem is 15-en vagyunk a munkahelyen, hanem kb. kétszer annyian. Persze, plusz kiadás meg időtöltés meg minden, de én ilyenkor szeretem "kiélni" magam, és mégcsakazértis "megmutatni"... :) A pogácsák nagyon jól néznek ki! Isten éltesse sokáig a párodat! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen! Elég furcsa szokás. :) Igazából szívesen sütök, tehát ezzel nincs is probléma, bár jobban szeretem, ha család tagjaimat ajándékozhatom meg ezzel. :)

      Törlés
  2. De szépek ezek a pogik! Látom, nagy szakértőjük vagy, hiszen nem csak ez az egy pogácsád van itt a blogon. Ügyi vagy nagyon! :) Én csak most kezdek ismerkedni a pogácsasütéssel. Nem is értem, miért maradt ki nálam, pedig imádom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Imádok sósat sütni, persze azért nekem is sokat kell még gyakorolni, de igyekszem. :) Bátran vágj bele, mert akár reggelire, akár ebéd mellé, vagy vacsorára is tökéletes lehet. ;)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...