Koskacukor: Petrezselymes rizottó, csirkemellel és kápia paprikával

2015. augusztus 2., vasárnap

Petrezselymes rizottó, csirkemellel és kápia paprikával

Azt hiszem már régen készült nálunk rizottó, ugyanis ezekbe a nagy melegekbe nem szívesen főztem húslevest. Nélküle meg nem az igazi, ráadásul a kockát nem ismerem, ami tele van mindenféle adalékanyaggal. Maradjunk a házinál, ha nincs, akkor inkább nem is készítek rizottót. Most, hogy lehűlt, vagyis nincsenek azok a nagy melegek, szívesebben begyújtom a sütőt illetve főzök olyat, ami több óráig is eltarthat. Most sok csirkemell került bele, édes kápia paprika és sok-sok petrezselyem. A többi alapanyag meg adott.








Petrezselymes rizottó, csirkemellel és kápia paprikával
Hozzávalók:
20 dkg rizottó rizs
50 dkg csirkemell
1 liter forró csirke alaplé
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 kápia paprika
2 evőkanál olívaolaj
1 dl száraz fehérbor
só, bors
1 teáskanál majoránna
1 teáskanál kakukkfű
1 csokor petrezselyem
5 dkg vaj
5 dkg parmezán

Elkészítés:
A csirkemellet vágjuk kisebb kockára. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg. A vöröset aprózzuk fel, a fokhagymát nyomjuk szét a kés lapjával, majd aprítsuk fel azt is a kápia paprikával együtt. Futtassuk meg olívaolajon, adjuk hozzá a csirkemellet, majd ízesítsük sóval, borssal, majoránnával és kakukkfűvel. Miután fehéredésig pirítottuk, mehet hozzá a rizs. Pirítsuk ezt is fehéredésig és csak ez után adjuk hozzá a bort. Öntsünk hozzá két merőkanálnyit a csirke alapléből, majd miután elforrt, mindig adjunk hozzá eggyel. Amikor már "al dente" a rizs, zárjuk el. A petrezselymet daraboljuk apróra, tegyük a kész rizottóhoz, a vajjal és a parmezánnal együtt. Keverjük meg párszor és hagyjuk tálalás előtt pár percet pihenni.


3 megjegyzés:

  1. Elkészítettem a rizottódat, és ez volt életem első rizottója. :) Egy kicsit több rizst tettem bele, mert túl kevésnek éreztem a hús mennyiségéhez képest, valamint dúsítottam még kukoricával, ill. kápia helyett kaliforniai paprikát használtam, és másféle sajtot, mert nem volt itthon parmezán. De így is finom volt. :) Köszi! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jujj, de jó! Örülök, hogy ízlett! :) Azt szeretem a rizottóba, hogy igazából bármi kerülhet bele abból, ami éppen van otthon, csak az alapja legyen meg. Csináltál már korábban szerintem, vagyis én úgy emlékszem. :) Puszi

      Törlés
    2. Bocs, kissé elkeveredtem... :D Nem, az csak ál-rizottó volt, nem szabályosan készült, mert nem fokozatosan adtam hozzá az alaplevet, csak sima főtt rizs volt összekavirnyázva hússal, gombával.
      Viszont a fenti rizottód óta még egyszer csináltam, és szerintem nemsoká újra fogok egy teljesen sajátot. :D

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...