Koskacukor: Soffione di ricotta

2016. március 20., vasárnap

Soffione di ricotta

Igaz már lassan annyi időm sincs, hogy bekapcsoljam hétvégén a tv-t, de még a múlt héten sikerült elcsípnem egy nagyon szuper receptet, aminek az arányairól pontosan nem beszéltek, de kicsit nyomoztam és sok recept közül erre bukkantam. Nagyon nem tudtam máshogy elnevezni ezt a süteményt, mert lefordítva nem értelmes, úgyhogy maradt ezt az olasz kifejezés. Kicsit kevesebb cukorral (ahogy szokásom) készítettem el és egy kicsit féltem, hogy liszt nélkül mi lesz belőle, de a végén csak ámultam. Egy olyan légies, lyukacsos túró krém kerekedett ki a formából, hogy toporzékoltam a konyhában az örömtől. A végén igaz egy kicsit beesett, hiszen mégis majdnem olyan, mint egy szuflé. A tésztája érdekes, mert nem hagyományos omlós, hanem inkább a nyújtottra hasonlít. Egy délutáni kávéhoz tökéletes kiegészítő. Mi így ettük!












Soffione di ricotta
Hozzávalók (18 cm átmérőjű, 20 cm magas formához):
Tésztához:
280 g teljes kiőrlésű fehér liszt
50 g nyírfaporcukor
30 g olívaolaj
2 tojás
3 evőkanál víz

Töltelék:
50 dkg ricotta
10 dkg nyírfacukor
7 tojás
1 citrom reszelt héja

A forma kikenéséhez:
olívaolaj
liszt

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit keverőtálba mérjük, majd robotgép segítségével összeállítjuk. Kézzel is lehet, de akkor jól dolgozzuk ki, hogy szépen tudjuk majd nyújtani. Fóliába csomagoljuk, szobahőmérsékleten 30 percet pihentetjük.
Lisztezett felületen egészen vékony, kör alakúra nyújtjuk. A formát kikenjük olívaolajjal, meghintjük liszttel, majd belehelyezzük a tésztát, Oldalára tapasztjuk körbe és a lényeg, hogy lógjon túl legalább 5 cm-nyit körbe.
A töltelékhez a ricottát a tojások sárgájával késes robotgépbe tesszük és krémesre turmixoljuk. Hozzáreszeljük egy citrom héját. A fehérjét felverjük a nyírfacukorral, majd óvatosan összeforgatjuk a krémes túróval. Formába öntjük és a tésztát körbe-körbe ráhajtjuk.
Előmelegített 170 fokos sütőbe 50-60 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon pirulna takarjuk le alufóliával a tetejét. Érdemes úgy betenni, hogy egy tepsi van alatta, amire alufóliával kibélelünk, így ha véletlen kijönne a formából akkor nem ég oda a sütő aljába. (Óvatosságból így cselekedtem és jól tettem.)
Miután megsült, formába hagyjuk kihűlni.
Porcukorral meghintve tálaljuk!







3 megjegyzés:

  1. Nagyon kulonleges,finom,konnyu! Kiprobalos :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon kulonleges,finom,konnyu! Kiprobalos :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik! Nem annyira diétás, mint a tied, de tényleg megéri. Nagyon ügyes, kitartó vagy! :)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...