Koskacukor: Áfonyás-túrós kelt muffin

2016. május 10., kedd

Áfonyás-túrós kelt muffin

Továbbiakban is bemutatok még nektek kettő darab kelt édességet, amit az Almitas steviapor felhasználásával édesítettem. Előző bejegyzésemben már leírtam, hogy egy természetes édesítőszerről van szó, ami nulla kalóriás, így fogyókúrások és cukorbetegek is fogyaszthatják. Sokszor, ha sütünk egy péksüteményt, ami ugyebár édes a cukor az, ami a legjobban megemeli a vércukorszintünket. Ugye a lisztet könnyű helyettesíteni alacsony vagy közepes glikémiás indexű, lassan felszívódó szénhidrátokkal, de a cukrot már nehezebb. A steviapor egy szuper lehetőség, hogy a bevitt kalóriákat csökkentsük és ezzel kiegyensúlyozottabbá tegyük a mindennapjainkat.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin májusi számában is.






Áfonyás-túrós kelt muffin
Hozzávalók 12 db-hoz
15 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg zabliszt
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
5 dkg darált dió
2 dkg friss élesztő
2,5 dl langyos tej
4 dkg olvasztott vaj
1 tojássárgája
1/4 kávéskanál Almitas steviapor
1 csipet só

a töltelékhez:
25 dkg félzsíros túró
1 tojás
15 dkg áfonya
1 teáskanál vaníliakivonat
1 citrom reszelt héja
1/4 kávéskanál Almitas steviapor
a forma kikenéséhez:
3 evőkanál olvasztott vaj

Elkészítés:
A liszteket kimérjük, elvegyítjük bennük a diót, a steviát és a sót. Hozzáadjuk a tojássárgáját és az olvasztott vajat. A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, majd a lisztbe tesszük, és rugalmas tésztát dagasztunk. Kelesztőtálban, szobahőmérsékleten 1 órát pihentetjük. Ezután lisztezett munkalapra borítjuk, 12 egyenlő részre osztjuk. Gombócokat formálunk belőlük. Mindet ellapítjuk, és finoman kör alakúra húzkodjuk.
A muffinformát kikenjük az olvasztott vajjal, majd a mélyedésekben eligazgatjuk a tésztaköröket. Fontos, hogy a tészta túlnyúljon a formán, a peremnél magasabb legyen. A túrót villával összetörjük, kikeverjük a tojással, majd a vaníliakivonattal, a steviával és a citromhéjjal ízesítjük. Beleszórjuk az áfonyát, óvatosan összeforgatjuk, és megtöltjük vele a tésztakosárkákat. Letakarva 1/2 órát kelesztjük.
Előmelegített, 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...