Koskacukor: Epres vanília torta

2016. május 1., vasárnap

Epres vanília torta

Anyák napja alkalmából sütöttem ezt az egyszerű epres vanília tortát.
Valamiért ezt a gyümölcsöt tudom ehhez az alkalomhoz kötni, aminek talán több oka is van. Talán mert piros? És a pirosról a szeretet jut eszünkbe. Talán, mert, ha elkezdjük szeletelni szív alakú lesz? És talán azért, mert édes? Nincs más ember, akit igazán szeretet teljesebben lehetne szeretni, mint az anyukánk. Ő az, aki mindig mindent megtesz értünk, kiáll mellettünk és segít, ha baj van. Meghallgat és, ha arra van szükségünk, hogy tanácsot kérjünk szívesen fordulhatunk hozzá. Az anyák napi ünnepségeket soha nem felejtem el. Mindig nagyon vártam, hogy elmondhassam a versikémet a büszke anyukámnak. A mai napig ő a legjobb barátnőm és nincs olyan dolog, amiről ne tudna.













Epres vanília torta
Hozzávalók 25x25 cm-es formához:
a piskótához
7,5 dkg fehér tönkölyliszt
4,5 dkg kukorica keményítő
1 teáskanál sütőpor
6 dkg nyírfacukor
2 evőkanál vaníliás nyírfacukor
3 tojás
1 evőkanál citromlé

a vanília pudinghoz
9 dl tej
3 csomag vaníliás pudingpor (12 dkg)
1 vaníliarúd
6 evőkanál vaníliás nyírfacukor
15 dkg szoba-hőmérsékletű vaj

az eper zseléhez
50 dkg eper
50 ml eper szirup vagy szörp
200 ml víz
4 lapzselatin

Elkészítés:
A piskótához a lisztet, a keményítőt és a sütőport tálba mérjük. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük a nyírfacukorral és a citromlével, a sárgáját pedig habosra keverjük a vaníliás nyírfacukorral. A kikevert tojássárgáját a fehérjéhez adjuk, majd két részletben hozzászitáljuk a lisztes keveréket és beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk és 180 fokos előmelegített sütőbe 30 perc alatt, tűpróbáig sütjük. A sütőpapírt lehúzzuk róla, rácsra helyezzük és hűlni hagyjuk.
A pudinghoz 8 dl tejet felforralunk a vaníliarúddal és a nyírfacukorral. A maradék tejhez adjuk a vaníliás pudingport, amit csomómentesre keverünk. A felforrt tejhez adjuk és sűrűre keverjük. Teljesen hűlni hagyjuk, majd a vajjal kihabosítjuk.
A piskótát visszahelyezzük a formába, rásimítjuk a krémet. Az epret felszeleteljük és elhelyezzük a vaníliakrém tetején.
A lapzselatint beáztatjuk. Az eper szirupot (ennek receptjét hamarosan hozom) és a vizet összekeverjük, majd kiveszünk belőle három-négy evőkanállal, amit felmelegítünk a lecsöpögtetett, kinyomkodott zselatinnal együtt, majd az egészhez adjuk. Az eperre csurgatjuk úgy, hogy mindenhová jusson. Hűtőbe helyezzük 2-3 óra hosszára.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...