Koskacukor: Olaszos sertéskaraj, krémes polentával

2016. május 11., szerda

Olaszos sertéskaraj, krémes polentával

Az édességek, péksütemények után jöjjön már valami ebédre való is. Még a végén azt gondoljátok, hogy csak péksüteményeken és sütiken élünk. Nehéz elszakadni az olasz ételektől, de őszintén nem is akarok, mert nagyon imádom. Az egyik kedvenc zöldségem a paradicsom, ami balzsamecettel és jó minőségű olívaolajjal meglocsolva, sütve isteni a krémes polentával, nem beszélve a fűszeres, fokhagymás sertés karajról, amit akár grillen is elkészíthetünk. Bár, hétvégére nem bátorítok senkit grillezésre, mert ahogy elnézem az előrejelzést, nem jósolnak túl jó és szép időt. Még jó, hogy kiruccanni készülünk a rég nem látott pesti állatkertbe, amihez azért jó lett volna egy kis napsütés és meleg. Azt hiszem így is túléljük.













Olaszos sertéskaraj, krémes polentával
Hozzávalók 4 személy részére:
a fűszeres karajhoz
8 szelet sertéskaraj
só, bors
2 teáskanál morzsolt oregánó
2 teáskanál morzsolt kakukkfű
6 gerezd fokhagyma
50 ml olívaolaj
1 dl száraz fehérbor

a sült paradicsomhoz
50 dkg fürtös koktél paradicsom
krémes balzsamecet
extra szűz olívaolaj

a krémes polentához (1 bögre=2,5dl)
1 bögre kukoricadara
1/2 bögre tejszín
1 1/2 bögre víz
só, bors
1/2 bögre reszelt parmezán
3 evőkanál vaj

Elkészítés:
A karaj szeleteket, amennyiben szükséges enyhén megklopfoljuk, mindkét oldalát sózzuk és borsozzuk. Az olívaolajba zúzunk 6 gerezd fokhagymát és hozzáadjuk a morzsolt fűszereket. Bekenjük vele a hús szeleteket és tepsibe tesszük, aláöntjük a bort. Alufóliával lefedve, előmelegített 200 fokos sütőbe 1 óra alatt puhára pároljuk.
A fürtös paradicsomot sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, meglocsoljuk olívaolajjal és balzsamecettel, majd a hús helyére toljuk és 20 perc alatt puhára sütjük.
Ez idő alatt elkészítjük a polentát. Lábasba mérjük a vizet és a tejszínt, hozzáadjuk a kukoricadarát, majd szép lassan sűrűre főzzük. A végén kikeverjük vajjal és a sajttal, majd sóval és borssal ízesítjük.
A sült paradicsomot a sajtos polentára halmozzuk és két-két szelet hússal tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...