Koskacukor: Meggyes-pudingos kelt rétes

2016. május 13., péntek

Meggyes-pudingos kelt rétes

Hétvégére olyan receptet hoztam, amihez nyugodtan begyújthatjuk a sütőt. Elég vicces, hogy május közepén ismét 10-15 fok körüli hőmérséklet lesz. Egész hetet lenyomom egyedül a munkahelyemen, dolgozok látástól mikulásig, ráadásul még holnap is délig, erre amikor már végre lenne egy kis időnk kirándulni, csavarogni betör egy fantasztikus esős, hideg front. Kell ennél jobb? Mindegy, nem állt az utunkba, holnap akkor is felmegyünk Pestre és valamilyen program úgyis akad. Tehát szerintem sokan választunk hétvégére olyan menüt vagy sütemény félét, amit sütőbe kell sütni vagy, pedig ismét bekapcsolhatjuk a fűtést. Nah, de életem legjobb hetét nem ronthatja el semmi!!! :)
Együnk valami édeset, valami egészségeset, valami finomat... és süssük meg ezt a kelt rétest egy délutáni kávéhoz!
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin májusi számában is.








Meggyes-pudingos kelt rétes
Hozzávalók:
15 dkg fehér tönkölyliszt
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1/4 kávéskanál Almitas steviapor
5 dkg kókuszliszt
1,5 dkg friss élesztő
1,5 dl kókusztej
1 tojássárgája
8 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
1 csipet só

a vaníliás pudinghoz:
4 dl kókusztej
1 csomag vaníliás pudingpor
1 teáskanál vaníliakivonat
1/4 kávéskanál Almitas steviapor
a töltelékhez:
40 dkg magozott meggy

a kenéshez:
1 tojás

Elkészítés:
A liszteket kimérjük, elvegyítjük benne a steviaport és a sót. Hozzáadjuk a tojássárgáját, és belemorzsoljuk az élesztőt. A vajjal és a kókusztejjel összeállítjuk a tésztát. Kelesztőtálba helyezzük, majd hűtőbe tesszük 2 órára. Ez idő alatt elkészítjük a pudingot.
A kókusztej 1/3 részével kikeverjük a vaníliás pudingport, amit tovább ízesítünk vaníliakivonattal és steviaporral. A maradék kókusztejet felforraljuk, majd hozzávegyítjük a kikevert pudingport. Pár percig tovább főzzük, amíg sűrű állagú nem lesz. Teljesen kihűtjük.
A tésztát lisztezett felületre borítjuk, 20 × 30 cm-es téglalappá nyújtjuk. Hosszában a közepére simítjuk a vaníliás pudingot, a lecsöpögtetett meggyet ráhalmozzuk. A tésztát mindkét oldalon kb. 1,5 cm-enként a töltelékig bevágjuk. A tésztacsíkokat balról és jobbról felváltva, felülről lefelé haladva egymásra hajtjuk. A rétest sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, letakarva a duplájára kelesztjük. Felvert tojással megkenjük, és előmelegített, 180 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük.

 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...