Koskacukor: Szilvás gombóc

2013. szeptember 9., hétfő

Szilvás gombóc

Az idén volt már nálunk szilvás gombóc, de fotó nem készült róla. Most sikerült! Nálam nagy kedvenc, édes egy kicsit, meg nem hús. :) Nem vagyok vegetáriánus, de egy héten legalább 1-2 hús mentes napot szoktam tartani, magamnak néha többet, ahogy éppen kitalálom a heti menüt.




Hozzávalók (20 gombóchoz):
50 dkg krumpli
15-20 dkg tk. tönköly búzaliszt
egy pici só
1 tojás
10 szem szilva
nyírfacukor és fahéj keveréke

10 dkg teljeskiőrlésű zsemlemorzsa
2 ek. nyírfacukor
5 dkg vaj

Elkészítés:
A krumplit főzzük meg, majd még forró törjük össze. Így a legkönnyebb, mert nem lesz darabos a krumpli. Amikor már félig kihűlt adjuk hozzá a 15 dkg lisztet és a tojást. Kezdjük el összedolgozni, majd fokozatosan pótoljuk liszttel, amíg nem kapunk egy jól nyújtható, könnyű tésztát.
Nyújtsuk ki, majd fánk szaggatóval szaggassunk korongokat. Vizesítsük be a kezünket, tegyünk bele egy korongot, egy fél szilva, fahéjas cukor és formáljunk gombócokat. Lisztezett tálcára sorakoztassuk.
Forrásban lévő vízbe (de nem magas lángon) tegyük bele, majd két részletbe főzzük meg. Ha már feljöttek még hagyjuk benne 7-8 percig és már kész is. Közben vajban pirítsuk meg a zsemlemorzsát adjunk hozzá egy kis cukrot és ebben forgassuk meg a kész gombócokat.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...